A nem lakossági fogyasztók vízdíja emelkedik

A nem lakossági fogyasztók vízdíja emelkedik

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A közlemény szerint a nem lakossági fogyasztók részére január elsejétől egységes díjfizetés lép életbe. Az új rendszerre való zökkenőmentes átállás érdekében a víziközmű-szolgáltatók képviselői december 14-én az Energiaügyi Minisztérium szervezésében megtartott eseményen tájékoztatást kaptak a díjváltozás és a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap bevezetésének részleteiről. A rendezvényen V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár kiemelte, a tárca célja, hogy segítse a szolgáltatók hatékony felkészülését a január elsejétől hatályba lépő változásokra és a gördülékeny számlázás és ügyintézés továbbra is biztosított legyen az ügyfelek számára. A 2024. január elsejétől érvényes egységes alap- és fogyasztásarányos díj a nem lakossági területen létező több mint 900-féle víz és csatornadíj helyébe lép, kiegyenlítve a legalacsonyabb és a legmagasabb tétel közötti akár 49-szeres különbséget.

Az államtitkár emellett ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslata alapján az energiaügyi miniszter által rendeletben meghatározott, a nem lakossági fogyasztókat érintő díjmódosulást. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a változás a lakossági díjakat nem érinti, a kormány a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában továbbra is fenntartja. A tárca közleménye szerint az eseményen résztvevők továbbá részletes információkhoz jutottak az ágazati bevételek kiegyensúlyozott elosztását szolgáló Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap működéséről. Ebbe a víziközmű-szolgáltatónak a – MEKH módszertana és javaslata alapján – rendeletben meghatározottak szerint az elismert indokolt költségeihez képest elért többletbevételeire tekintettel kell befizetést teljesítenie, illetve ebből igényelhetnek ellentételezést jogosultság függvényében. Az alap létrehozása hozzájárul a szolgáltatók fenntarthatóbb működéséhez, ezáltal segíti az ellátásbiztonság növekedését, a rekonstrukciós szükségletek csökkentését, valamint a hálózat műszaki-technológiai állapotának fenntartását.

Hírdetés

A szakmai tájékoztatón az Energiaügyi Minisztérium, a Nemzeti Vízművek Zrt., a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetői, valamint az állami és önkormányzati víziközmű-szolgáltatók képviselői vettek részt – közölte az EM.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »