A nap, amikor egész Magyarország az eget kémlelte

A nap, amikor egész Magyarország az eget kémlelte

Huszonkét évvel ezelőtt, 1999. augusztus 11-én teljes napfogyatkozás volt Magyarországon.

Napfogyatkozás Simontornyáról fotózva 1999. augusztus 11-én (Fotó: MTI/ Kovács Attila)

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljesen kitakarja a Napot, a Föld és a Nap közé kerül. Ez nagyon ritkán következik be, az 1999-es eset előtt utoljára 1842-ben volt megfigyelhető teljes napfogyatkozás Magyarországon, és 2081-ben lesz legközelebb.

Sokan rohantak 1999-ben a boltokba megvenni a védőszemüvegeket. Szabad szemmel szigorúan tilos a Napba nézni, hiszen könnyen megvakíthatja az embert.

A 2 perc 23 másodperces teljes fogyatkozást a Szombathely–Szeged sávban lehetett megfigyelni, ebbe a Balaton és a Velencei-tó területe is beletartozott, sokan innen követték az eseményeket nyaralással egybekötve. A kivételes esemény valódi népünnepély volt.

Tömegek nézték a napfogyatkozást a siófoki Balaton-parton (Fotó: MTI/Földi Imre)

A teljesség perceire szó szerint megállt az élet. Voltak olyan munkahelyek, ahol az egész napra rendkívüli szabadnapot adtak, máshol csupán erre a pár percre hagyták félbe a munkát. A Hold-árnyék 12 óra 6 perckor jelent meg Magyarországon.

Hírdetés

Az Audi győri gyárának dolgozói a teljes napfogyatkozást figyelik a gyár udvaráról. A nagyvállalat szemüvegeket vásárolt a munkatársainak és fél órára leállította a termelést, így a gyár dolgozói közül 1700-an megtekinthették a különleges természeti jelenséget 1999. augusztus 11-én (Fotó: MTI/Matusz Károly)

A ritka csillagászati eseményt nemcsak a hazai lakosság, hanem számtalan, kimondottan a megfigyelés céljával a világ minden tájáról hazánkba érkezett turista és csillagász is követte.

A napfogyatkozás elején és végén, valamint a a teljes árnyékon kívül részleges napfogyatkozás figyelhető meg. Ez csillagászati szempontból azért fontos, mert ilyenkor látszik a Nap koronája, vagyis a Nap több millió fokosra hevült külső légköre, amelyet egyébként a Nap fénye elnyom. Még a napkorong szélén éppen zajló napkitörések is jól látszódnak ilyenkor.

(Fotó: MTI/Gyurkó Péter)

A teljes napfogyatkozások nemcsak nagyon ritkák, de egy idő után ez a jelenség meg is szűnik majd. Számítások szerint 600 millió év múlva a Hold olyan távolra kerül a Földtől, hogy többé már nem lesz képes teljesen elfedni a napkorongot és teljes napfogyatkozást a Föld felszínéről nem láthatunk.

Idén június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás volt megfigyelhető. A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong – áll a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében.

(Fotó: MTI/Földi Imre)

Felmerülhet a kérdés, hogy a Hold hogyan takarhatja ki a Napot, miközben jóval kisebb? A válasz a távolságukban keresendő. Mintegy 400-szor távolabb van a Nap a Földtől, mint a Hold a Földtől.

(Fotó: MTI/Földi Imre)

Akadtak olyanok is, akik ehhez a dátumhoz kötve várták, hogy eljön a világvége, de ez sem akkor, sem 2012-ben nem jött el, amikor is egy jóslat szerint december 21-én kellett volna bekövetkeznie a világvégének.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »