A Művészeti Alap működésének módosításáról vitázik a parlament

A Művészeti Alap működésének módosításáról vitázik a parlament

A Művészeti Alap működésének módosításáról vitázik a parlament Kulcsár Péter2024. 04. 19., p – 10:23

Pénteken a Művészeti Alap működésének módosításáról szóló vitával folytatódott a parlamenti ülés.

Hírdetés

Zora Jaurová képviselő (PS), a parlament kulturális és médiabizottságának alelnöke azt kérdezte Roman Michelko előterjesztőtől (SNS), a bizottság elnökétől, hogy a módosító javaslatai útján az egész törvényt akarja-e alapjaiban megváltoztatni. Szerinte a változások a minisztérium alá rendelnék a kulturális támogatási alapot és átláthatatlanná tennék a működését, az alap pedig elveszítené közszolgálati jellegét.

Jaurová bírálta Michelko bizottsági ülésen bemutatott módosító javaslatait, szerinte azokkal teljesen átszabná az alap működését, és az eredeti elképzelésben ezek a javaslatok még nem szerepeltek. Megkérdezte Michelkót, vajon mi változott a tervezet első olvasatú parlamenti vitája óta, és ezek a módosítások miért nem voltak benne az eredeti tervezetben. Jaurová szerint ezáltal a támogatások megítélésével kapcsolatos összes jogkör az alap tanácsánál összpontosulna, maga a Művészeti Alap pedig összeomlana.

„Ilyen radikális változtatásokat nem lehet június 1-ig végrehajtani” – tette hozzá azzal, hogy megegyezésre van szükség az állami kulturális támogatási rendszer új sémájáról.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »