A migráció kezelésére rendszeres találkozókat javasolt a schengeni térség államainak a magyar kormányfő – a nap hírei

A migráció kezelésére rendszeres találkozókat javasolt a schengeni térség államainak a magyar kormányfő – a nap hírei

A helyi iparűzési adó módosítására készül a kormány – erősítette meg a pénzügyminiszter. Két amerikai és egy brit tudós kapja az idén a kémiai Nobel-díjat.

Egy új uniós versenyképességi paktum elfogadását sürgette a kormányfő az Európai Parlamentben. Orbán Viktor a képviselőkkel ismertette a magyar uniós elnökség programját. A miniszterelnök kiemelte: az új versenyképességi paktumot a magyar uniós elnökség november 8-ai, budapesti informális ülésén hagyhatják jóvá. A versenyképességi javaslatokról szólva megismételte: kiemelt cél az adminisztratív terhek és a túlszabályozás csökkentése, a belső piac megerősítése, a tőkepiaci unió, valamint a zöld iparpolitika. A migráció kezelésére a kormányfő a schengeni csúcstalálkozók rendszerének bevezetését javasolta: Hozzátette: Magyarország azt szeretné, hogy az év végéig történjen meg Bulgária és Románia teljes schengeni csatlakozása.

A magyar kormány még mindig nem vált le az orosz fosszilis energiahordozókról – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azután szólalt fel, hogy Orbán Viktor kormányfő a magyar uniós elnökség programját ismertette. A brüsszeli testület elnöke úgy fogalmazott: Magyarország távolabb sodródik az egységes belsőpiactól. Közölte azt is: Brüsszel továbbra is kiáll Ukrajna mellett.

Bírálta az Orbán-kormány eddigi tevékenységét a Tisza párt elnöke, EP képviselője. Magyar Péter az Európai Parlamentben úgy fogalmazott: az elmúlt két évtized az elmulasztott lehetőségek korszaka volt. Szólt az ország szociális és gazdasági problémáiról, az oktatás és az egészségügy válságáról is, a korrupcióról, a közszolgáltatások rossz színvonaláról. A politikus azt mondta: egyetért a külső határok megvédésében és illegális migráció megfékezésében, de akkor nem érti, a kormány miért engedett szabadon 2 ezer embercsempészt a börtönökből.

Csehország és Lengyelország sem támogatja a tartós ellenőrzések bevezetését az Európai Unió belső határain. Erről a cseh és a lengyel miniszterelnök beszélt a prágai közö kormányülés után. Petr Fiala úgy vélte: nem az Európai Unió belső határait kell védeni, hanem a külső uniós határok védelmét kell megerősíteni. Hozzátette: a belső határok tartós lezárása lerombolná az unió egyik legnagyobb vívmányát, a szabad mozgás lehetőségét.

Ausztriában nem kért fel senkit kormányalakításra a pártokkal tartott egyeztetés után az államfő. Alexander van der Bellen szerint politikai patthelyzet alakult ki, ezért arra kérte a szeptember végi választást megnyert Osztrák Szabadságpárt, a második helyen végzett Néppárt és a harmadik Szociáldemokrata Párt vezetését, hogy a következő napokban folytassanak egyeztetést. Az államfő kijelentette: egyetlen párt sem hajlandó arra, hogy együttműködjön Herbert Kickl-lel, az általuk szélsőjobboldalinak tartott Szabadságpárt vezetőjével.

Hírdetés

A helyi iparűzési adó módosítására készül a kormány – erősítette meg a pénzügyminiszter. Varga Mihályt az Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága hallgatta meg. A tárcavezető azt is elmondta, hogy az iparűzési adó átalakításának célja nem az, hogy pénzt vegyen el az önkormányzatoktól, hanem hogy átalakítsa a területfejlesztést, és járási szintű bővülésre legyenek források. Azt is közölte: a jövő évi költségvetés tervezetét november közepéig nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek. A nyáron felvett 1 milliárd eurós kínai hitelről megismételte: már csak a kínai hitelező bank hozzájárulásán múlik, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a hitelszerződést.

Összehívja jövő hétfőre Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának rendkívüli ülését a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője a HÉV-ek tervezett ritkítása miatt. Az építési és közlekedési miniszter úgy reagált: a MÁV vezetésében senki nem hozott döntést a HÉV működésével vagy menetrendjével kapcsolatban. Lázár János azt is közölte: nem kíván egyeztetni Vitézy Dáviddal. Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója az InfoRádiónak elismerte, hogy az öregedő járműpark miatt várhatóan kevesebb HÉV szerelvény közlekedik majd 2025-ben.

Megnyitják csütörtöktől a Hajógyári-szigetet és a Római-partot a Főkert javaslata alapján – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta: az árvíz után a Hajógyári-szigeten is befejezte a Főkert a faállomány átvizsgálását, de nem talált balesetveszélyes helyszínt és lezárult a helyreállítás a Római-parton is, ahol egyetlen nyárfa maradt kordon mögött.

Előreláthatóan helyi idő szerint szerda este éri el a Milton hurrikán Florida partjait. A hatóságok már napok óta figyelmeztetik a lakosságot. Florida partvidékén több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést, az állam történetének ez a legnagyobb ilyen művelete. A tengerparti területeken 4 métert meghaladó tengeri áradásra számítanak. A hurrikán miatt Joe Biden amerikai elnök elhalasztotta németországi és afrikai hivatalos útját.

David Baker amerikai biokémikus, Demis Hassabis brit informatikus és John Jumper amerikai kutató kapja az idén a kémiai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése alapján a tudósok a fehérjék kutatása területén elért eredményeikkel érdemelték ki az elismerést. Csütörtökön hirdetik ki az irodalmi kategória nyertesét Stockholmban.

Százéves korában elhunyt Lily Ebert, magyar származású holokauszttúlélő. A Lily fogadalma című könyv szerzője Engelman Lívia néven született Bonyhádon, 1923-ban. 20 éves volt, amikor a II. világháború alatt családjával együtt Auschwitzba deportálták. Tavaly Károly király a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki, a holokauszttal kapcsolatos oktatási tevékenységéért. 2022-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »