A megfázás gyakori szövődményei

A megfázás gyakori szövődményei

Jó esetben a náthát néhány nap alatt legyőzi szervezetünk, előfordulhat azonban, hogy komolyabb betegség kíséri. Milyen veszélyeket hordozhat egy ártatlannak tűnő megfázás?

Az emberek nagy része nem fordít komolyabb figyelmet az olyan gyakori, és viszonylag egyszerű lefolyású betegségre, mint a nátha. A köznyelvben megfázásnak is hívják, holott nem a hideg okozza, hanem valamilyen vírusfertőzés (leggyakrabban rhinovírus) miatt alakul ki. Egy egészséges szervezet néhány nap alatt képes megbirkózni a betegséggel, előfordulhat azonban, hogy valamilyen bakteriális fertőzés kíséri a megfázást. Milyen veszélyekkel járnak ezek a szövődmények, és hogyan kezelhetjük őket? – írja a Házipatika.com.

A nátha következtében az orrüregben felgyülemlik a váladék, ami kedvező környezetet jelent a baktériumok számára. Hogyha ezek a baktériumok megvetik a lábukat és elszaporodnak, egy egyszerű náthából arcüreg-, homloküreg-, rostasejt- és köbölgyulladás, középfülgyulladás, mandulagyulladás és torokgyulladás is kialakulhat. 

Hírdetés

Az orrban felgyülemlett váladék visszacsoroghat a mandulákra és a gégefőre, a benne lévő baktériumok pedig fertőzést okozhatnak. A mandulagyulladást fájdalmas nyelés, „gombócérzet” jelzi a torokban, ami sokszor köhögéssel társul. Nagyrészt a 3 és 10 év közötti gyerekeknél jelentkezik, míg a torokgyulladás főként az 5-18 éves korosztálynál fordul elő.

Középfülgyulladás alatt a fül dobüregének savós vagy gennyes gyulladását értjük, amely leginkább a csecsemőket és kisgyermekeket érinti (mivel náluk a fülkürt még rövidebb, így könnyebben eljuthatnak a dobüreghez a kórokozók), de mivel igen gyakori betegség, szinte bármelyik életkorban kialakulhat. Ez nem csak fájdalmas, de veszélyes is, egyes fajtái ugyanis kezeletlenül halláskárosodáshoz vezethetnek.

Az arcüreggyulladás egyik leggyakoribb tünete a tompa, erőteljes fejfájás és az érintett terület kipirosodása, érzékennyé válása. Fokozódik a fájdalom olyan esetekben, amikor az arcüregekre nehezedő nyomás megváltozik (például lefekvéskor, felkeléskor vagy a fej körkörös irányú mozgatásakor), az orrváladék pedig sárgás-zöldes színűvé válik. A gyógyulás antibiotikumos kezelést igényelhet, ezért mindenképp forduljunk orvoshoz a gyanús tünetekkel!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »