A magyar gyermekirodalom legszebb műveivel folytatódik a Rímerdő az M2 Gyerekcsatornán

A magyar gyermekirodalom legszebb műveivel folytatódik a Rímerdő az M2 Gyerekcsatornán

Az M2 Gyerekcsatorna saját gyártású sorozata, a Rímerdő egyedülálló formában ötvözi a klasszikus és kortárs magyar költészetet a mesevilágot idéző vizuális megoldásokkal. A magyar líra kincseit a gyerekek nyelvén tolmácsoló sorozat új részeit október 13-tól láthatják vasárnaponként.

Klasszikus és kortárs versek kelnek életre

Rímerdő második évadában az alkotók Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve a költő legszebb verseit mutatták be a sorozatban. Az október 13-tól kezdődő harmadik évadban – hasonlóan a legelső évadhoz – ismét az egyetemes magyar gyermekirodalom remekeiből merít.

A sorozat különlegessége, hogy a verseket városi és országos szavalóversenyeken dobogós helyen végző kisiskolások adják elő. Elhangzik – a többi között – Móricz Zsigmond A török és a tehenek című verse, Weöres Sándor szellemes Sehallselát Dömötörje. Az új évadban Romhányi József szórakoztató Nyúliskola című költeménye is megjelenik, melyben a Debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjai szerepelnek.

Színészek és csoportok támogatják az előadásokat

A gyerekekkel együtt kiváló színészek és társulatok is közreműködnek a sorozatban. Olyan művészek adnak támogatást az előadásokhoz, mint Kiss Gergely Máté, Kenéz Ágoston, Horváth Gyula Antal, és Gyetvai Martin. Az epizódok meseszerű kerettörténetében Göröncséri Virág, az M2 Gyerekcsatorna műsorvezetője alakítja az erdei tündért, és vezeti a nézőket a különleges vizuális effektekkel és filmes megoldásokkal varázslatos köntösbe bújtatott költemények világába.

A sorozatban közreműködött a Fitos Dezső Társulat az Ujjé!-vi mesével és a Kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola Majompürék drámacsoportja A hetes öt napja című mű előadásával. Vass Éva, az M2 csatornaigazgatója szerint a cél az, hogy a gyerekek   ̶  a vizuális megtámogatásnak is köszönhetően  ̶  közelebb kerüljenek a versekhez: „A vers a magyar nyelv legszebb áradása, a képzelőerő nagypályás játszótere! Az a szándékunk, hogy a vizuális ingerekhez szokott fiatal generációt megszólítsuk és a versfilmeken keresztül a versek rajongóivá tegyük őket” – emelte ki az M2 Gyerekcsatorna vezetője.

Tehetséggondozás és kultúraközvetítés

Hírdetés

Rímerdő kiemelt célja a kultúraközvetítés és a tehetséggondozás. A szavaló gyerekeket különböző városi, megyei és országos szavalóversenyeken választották ki.

A Szolnokról, Pécsről, Diósgyőrből, Kecskemétről és Budapestről érkező fiataloknak a sorozat lehetőséget biztosít, hogy tapasztalt színészekkel és művészekkel dolgozhassanak együtt, és előadóművészi tehetségüket a képernyőn is megmutathassák.

Különleges pillanatok a forgatás során

A sorozat készítésekor több emlékezetes pillanat is született. Az egyik legérdekesebb történet Kenéz Ágoston előadásához kapcsolódik, aki a Sehallselát Dömötör című vers címszereplője. A versfilmben játszó színész esküvője két forgatási nap között volt, és bár szerette volna levágatni a haját a nagy napra, a produkció kedvéért vállalta, hogy a forgatás végéig nem változtat a frizuráján, hogy a jelenetek illeszkedjenek egymáshoz.

Az idei évad versekben

A 2024-es évad során a nézők a következő versekkel találkozhatnak:

Weöres Sándor: Ujjé!-vi meseVarga Katalin: Kisbence titkaBékés Márta: A hetes öt napjaKányádi Sándor: Nyári alma ül a fánMóricz Zsigmond: A török és a tehenekRomhányi József: NyúliskolaJózsef Attila: AltatóLackfi János: LézerlámpaWeöres Sándor: Sehallselát DömötörTamkó Sirató Károly: Esődal

Rímerdő sorozat különleges formában ismerteti meg a gyerekekkel a magyar irodalom klasszikus kincseit, izgalmas képi megoldásaival és tehetséges gyerekszereplőivel egyedülálló módon közvetíti a költészet varázsát.

Rímerdő – versfilmek új évaddal, október 13-tól vasárnaponként az M2 Gyerekcsatornán.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »