A lehető legrosszabb hírek érkeztek a motoros szezon előtt

A lehető legrosszabb hírek érkeztek a motoros szezon előtt

Az év második felében a magas kereslet hatására tovább emelkedhetnek az üzemanyagárak. 

Hétről hétre emelkednek az üzemanyagárak. A gázolaj esetében áprilisig 3, míg a benzinnél 8%-s drágulás volt megfigyelhető.

Itt állunk a motoros szezon kezdetén, sokan szeretnék tudni, milyen árakkal számoljanak a töltőállomásokon.

Marek Nemky, az XTB vállalat elemzője most rámutatott az áremelkedés legfőbb okaira. Az árak december közepe óta folyamatosan nőnek. A tavalyi év utolsó hónapjában alacsonyabb volt a kereslet, illetve az Egyesület Államokban felhalmozódtak a készletek, ez eredményezte az akkori alacsonyabb üzemanyagárakat.

Az OPEC+ (Kőolaj Exportáló Országok Szervezete) 2,2 millió hordóra limitálta a „fekete arany” kínálatát, ami szintén kéz a kézben járt az áremelkedéssel.

Hírdetés

A nyugati országokon kívül az egyik legnagyobb importőrnek számító Kínában is növekedett a kínálat. A piacon jelenleg hiány áll fenn, ezzel magyarázható a drágulás”

– mondta az elemző.

Marek Nemky szerint azonban nem ezek a drágulás egyetlen befolyásoló tényezői, hatással van rá például az Izrael és Irán között fennálló geopolitikai konfliktus, illetve a nemrégiben Ukrajna által lebombázott egyik legjelentősebb orosz kőolajfinomító is. A benzin ára rohamosabban emelkedett, mint a gázolajé. És, hogy mi állhat ennek hátterében?

Az elemző szerint ennek oka az lehet, hogy az Egyesült Államokbeli kőolajfinomítókban az elmúlt időkben nagyszabású felújítási munkálatok zajlottak, melynek hatására a termelés elmaradt a megszokottól.

Jelenleg az orosz finomítók körül is problémák vannak, így a gázolaj viszonylag alacsonyabb ára is könnyen veszélybe kerülhet. Mivel számolhatunk az elkövetkező hónapokban? Nemky szerint a motoros szezon beköszöntével további drágulás várható. Megoldást jelentene, ha a termelés visszaállna az eredeti kerékvágásba, így csökkenne a piacra nehezedő nyomás. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »