A közel-keleti háború még a Fülöp-szigeteken is érezteti hatását

A közel-keleti háború még a Fülöp-szigeteken is érezteti hatását

A közel-keleti háború a Fülöp-szigeteket is érinti, mivel filippínó emigránsok ezrei dolgoznak a Közel-Kelet több országában. Gázában a Hamász tart túszként Fülöp-szigeteki állampolgárokat – az elmúlt néhány napban, a tűzszünet alatt elengedtek egyet közülük, tíz thaiföldi állampolgárral együtt. A Fides missziós hírügynökség november 29-i beszámolójának fordítását olvashatjuk.

November 29-én a Fülöp-szigetek elnöke, Ferdinand Marcos Jr., felszólított Noralyn Babadilla, a Hamász által elrabolt Fülöp-szigeteki állampolgár szabadon bocsátására, és megerősítette, hogy nincs más Fülöp-szigeteki túsz az iszlám csoport fogságában.

A figyelem azonban nem csak a Gázai övezetre irányul: több tengerész, köztük 17 Fülöp-szigeteki állampolgár tartózkodik egy izraeli hajótulajdonos Galaxy Leader nevű teherhajójának fedélzetén, amelyet a jemeni húszi lázadók november 19-én elfoglaltak Jemen déli, Vörös-tengeri partjainál. A Fülöp-szigeteki külügyminiszter szerint a hajó izraeli tulajdonban van, de egy nem izraeli társaság üzemelteti, és a Bahama-szigetek zászlója alatt közlekedett. A Gázai övezetben kitört háború óta a húszi lázadók szolidaritást vállaltak a Hamásszal, és megkíséreltek izraeli célpontokat megtámadni.

Ruperto Santos Antipolo püspöke, a Stella Maris egyházi segélyszervezet részéről aggodalmának adott hangot a helyzet miatt és felszólította a kormányt, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy biztosítsák a tengerészek szabadon bocsátását. „Folyamatosan imádkozunk azért, hogy kormányunk képviselői ne fáradjanak bele minden lehetséges eszköz feltárásába, hogy lehetőséget találjanak elrabolt tengerészeink szabadon bocsátására” – mondta Ruperto Santos püspök. Arról biztosított mindenkit, hogy imádkozik a túszokért és családjaikért „ebben a fájdalmas és nehéz helyzetben. Közel állunk a családjaikhoz és hozzátartozóikhoz, és Isten kezébe helyezzük ezt az ügyet” – mondta, s hozzátette, hogy a Stella Maris hálózat papjai a szentmisék bemutatásakor imádkozni fognak a túszok szabadon bocsátásáért. „Buzgón imádkozzunk Istenhez, és még inkább bízunk Őbenne, hogy tengerészeink megmenekülnek, és épségben hazatérnek.”

Hírdetés

Az izraeli kereskedelmi hajó eltérítése a közel-keleti konfliktus újabb színterét emeli a figyelem középpontjába: megmutatja, hogy ennek a háborúnak milyen regionális kihatásai lehetnek. A Jemen északi részét és a Vörös-tenger partvidékét ellenőrző húszi lázadók „törvényes célpontnak” nyilvánítottak minden, a Vörös-tengeren áthaladó izraeli hajót. A Galaxy Leader a 25 fős legénységével Törökországból Indiába tartott, és a Ray Car Carriers nevű társasághoz tartozik, amely Abraham Ungar izraeli vállalkozó tulajdona, aki az Ungar Holdings Ltd., Izrael egyik vezető építőipari vállalatának tulajdonosa is.

A húszi lázadók csak egyikét jelentik azoknak a csoportoknak, akik a közel-keleti térségben a palesztinok oldalán állnak. „A hajó lefoglalása válasz a Gázai övezetben és Ciszjordániában a palesztin testvéreink ellen elkövetett szörnyű tettekre. Ha a nemzetközi közösséget érdekli a térség biztonsága és stabilitása, akkor véget kell vetnie Izrael Gázai övezet elleni agressziójának, ahelyett, hogy a konfliktust kiterjesztené” – nyilatkozta a húszi katonai szóvivő. A húszi milíciák közölték, hogy a hajót Izraelhez fűződő kapcsolatai miatt foglalták le, és arra figyelmeztettek, hogy folytatják nemzetközi vizeken az izraeli kötődésű vagy izraeli tulajdonban lévő hajók megtámadását a Gázai övezetben történő, Hamász elleni izraeli hadjárat végéig.

A teherhajó eltérítése azt mutatja, hogy a Vörös-tenger máris új geopolitikai jelentőségű háborús frontot jelent, mivel itt valamennyi nagyobb regionális és világhatalom érdekelt, akik potenciálisan sebezhetőek a hajózás szabadságában, különösen a kereskedelmi hajózásban és a vízi személyszállításban. Ebben az összefüggésben Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Izrael most külön-külön ugyanazokkal az ellenségekkel, például a húszikkal harcolnak, akik Jemen északnyugati része és a szomszédos tengerszakasz feletti ellenőrzés megszilárdítására törekszenek. Elemzők szerint a húszik újra megtámadhatják Máribot is, amely a 2015 óta tartó polgárháború egyik vitatott városa, és amely háborúban a szaúdi vezetésű arab-szunnita koalíció áll szemben a jemeni lázadókkal.

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »