A kormány gyors cselekvési lehetőségét biztosítanák a honvédelmi törvények átírásával

A kormány gyors cselekvési lehetőségét biztosítanák a honvédelmi törvények átírásával

Megtárgyalta az Országgyűlés azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek alapján néhány esetben az Országgyűlés helyett a kormány dönthet a magyar katonák bevetéséről. A jogalkotó azt állítja, hogy a parlament jogkörei nem sérülnek.

A módosítás lényegét Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára ismertette expozéjában. Az új rendelkezések alapján a Magyar Honvédség, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásoztatásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő alapvető szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.

„A mostani háborús időszakban a leggyorsabban kell cselekednünk, hogy fenntartsuk és megerősítsük hazánk biztonságát.

Ez az új szabályozás biztosítja a kormány számára a hatékony és változó kihívásokat eredményesen követni képes jogszabályi környezet megalkotását” – fogalmazott.

A KDNP nevében Vejkey Imre biztosította frakciója támogatásáról az indítványt. A Honvédelmi Bizottság elnöke, Kósa Lajos fideszes vezérszónokként hangsúlyozta, hogy a változtatás nem von el jogköröket az Országgyűléstől.

Hírdetés

„Az Országgyűlés dönt a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy a Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról, azok magyarországi állomásoztatásáról, kivéve, ha ez ENSZ BT-, európai uniós vagy NATO-határozaton alapuló műveleteket érint” – közölte.

A szocialista Harangozó Tamás szerint a törvény igenis döntési jogkört vesz el az országgyűléstől, amely így nemcsak arról nem dönthet, hogy külföldi, szövetséges csapatok hogyan mozoghatnak Magyarország területén, hanem arról sem, hogy a magyar katonák hova mennek külföldre háborúzni.

A jobbikos Sas Zoltán szerint a kormányzati irányítást csak a katonai csapatok belföldi mozgásaira szabadna bevezetni.

A Mi Hazánk vezérszónoka, Novák Előd szerint a magyar katonákat egyáltalán nem kellene külföldi missziókba küldeni.

Vargha Tamás államtitkár zárszavában azt hangsúlyozta, hogy a parlament ellenőrzési lehetősége a módosítás után is megmarad.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »