A könyvtár mint közösségi tér

A könyvtár mint közösségi tér

Május elsejétől zárva tart a Tornaljai Városi Könyvtár, amelynek belső tereit több mint 38 ezer euró értékben újítják fel és teszik komfortosabbá az olvasóközönség számára.

A Tornaljai Tompa Mihály Városi Művelődési Központ mellett működő városi könyvtár 1968-tól található a jelenlegi helyén, a kultúrház emeletén. Legutóbb nyolc évvel ezelőtt esett át egy kisebb és részleges felújításon, amely az olvasóterem bútorzatát és számítógépes berendezéseit érintette. A város most sikeresen pályázott, így a Művészeti Alaptól (Fond na podporu umenia) 31 ezer euró támogatást nyert el a modernizációra. Ezt az az összeget egészíti ki az önkormányzat további 7 777 euróval.

Az összegből főként a könyvtár belső tereit és berendezését újítják fel.

– A projekt fő célja, hogy új tanulási helyeket, relaxációs zónát és játszósarkot hozzunk létre a gyerekek számára.

A könyvtár alkalmazottaira is gondoltunk az ergonomikus munkakörnyezet kialakításával – közölte Győrfi Erika, Tornalja polgármestere.

A projekt keretében új bútorokat (székeket, asztalokat, vitrineket, könyvtáros pultot és könyvespolcokat) szereznek be, amelyeknek köszönhetően teljesen megváltozik a könyvtár vizuális megjelenése. Ehhez hozzájárulnak majd az apróbb módosítások is, mint például az ajtókeretek és falak burkolása, a nem működő klímaberendezések, redőnyök és függönyök leszerelése, eltávolítása.

Hírdetés

A felújítás legnagyobb haszna, hogy egy modern, átlátható, esztétikus és mindenekelőtt praktikus teret alakítanak ki, amely multifunkcionális térként lehetőséget kínál egyéni tanulásra és önképzésre is

– fejtette ki a polgármester, reménykedve abban, hogy így a látogatók számát is sikerül majd növelni a könyvtárban.

A Tornaljai Városi Könyvtárban gyakran tartanak foglalkozásokat és információs órákat az óvodásoknak és általános iskolásoknak. Az intézmény a Sajó Menti Kistérség Integrált Gondozói Ügynökségével is együttműködik, alkalmanként beszélgetéseket, felolvasásokat tartanak az időseknek, nyugdíjasoknak, a nagyközönség számára pedig olykor író-olvasó találkozókat szerveznek.

A felújítási munkálatok előreláthatólag három hónapot vesznek igénybe.

A könyvtár közösségi oldalán kérte olvasóit, hogy a könyvkölcsönzést, illetve a kikölcsönzött könyvek visszaszolgáltatását intézzék el a munkálatok megkezdéséig, vagy halasszák későbbre. A nyitás idejét később pontosítják és közzéteszik.

Megjelent a Magyar7 2024/19. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »