A komáromi AGEL kórházban találkoztak a járás gyógyszerészei

A komáromi AGEL kórházban találkoztak a járás gyógyszerészei

A komáromi AGEL kórház gyógyszertára adott otthont az egész Komáromi járásból származó gyógyszerészek és gyógyszerész laboránsok találkozójának. A szakmai rendezvény keretében kiemelten foglalkoztak a hipertóniás betegek ESH 2023 ajánlások szerinti kezelésével, a pulmonális artériás hipertóniával és a citosztatikumok centralizált elkészítésével.

Az ESH 2023-as ajánlásai alapján a szövődménymentes hipertónia kezelésében a fix, két gyógyszeres kombinációt kell előnyben részesíteni, nevezetesen az ACE-gátló kalciumcsatorna-blokkolóval vagy vízhajtókkal való kombinációját. A kezelést 140/90 Hgmm fölé emelkedett vérnyomás esetén kell elkezdeni. A következő lépésben a gyógyszerek fix hármas kombinációja javasolt. A fix kombináció nagyobb hatást garantál, feltéve, hogy alacsonyabb dózisokat alkalmaznak, és ezzel egyidejűleg nő a beteg együttműködése. A béta-blokkolók bizonyos indikációk esetén a kezelés bármely szakaszában javallottak.

A pulmonális hipertónia egyike azon ritka, rossz prognózisú betegségeknek, amelyek a fiatalokat is érintik. A jó hír az, hogy vannak olyan kezelések, amelyek javítják a beteg állapotát és életminőségét.

A citosztatikumok készítésének központosítása a kórházi gyógyszertár citosztatikum-készítő osztályán biztosítja a citotoxikus anyagok biztonságos kezelését és egy kiváló minőségű aszeptikusan elkészített terméket. Nem elhanyagolható továbbá a gyógyszerelési hibák kiküszöbölése és a pozitív gazdasági és ökológiai szempontok sem.

Hírdetés

A résztvevőknek lehetőségük volt meglátogatni a kórházi gyógyszertár egyes munkahelyeit is, nevezetesen a klinikai gyógyszertári osztályt, az orvostechnikai eszközök osztályt, a humán gyógyszerkészítő osztályt, a steril humán gyógyszerkészítő osztályt és a citosztatikumokat előkészítő osztályt. A szakmai rendezvényt a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara és a Szlovák Orvosi-Műszaki Dolgozóinak Kamarája is támogatta. A végén a Helyi Gyógyszerészeti Kamara találkozója zajlott Mgr. Danka Cziborová elnök vezetésével.

  „Nagyon örülök, hogy járásunkban tudjuk biztosítani a gyógyszerészek és gyógyszerész laboránsok oktatását. Hiszem, hogy hagyományt teremtünk, és továbbra is meglesz az érdeklődés munkatársaink részéről az oktatás ezen formája iránt”

– zárta gondolatait a vezető gyógyszerész, PharmDr. Komjáthy Hajnalka, PhD.

 

AGEL/Sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »