A koalíció kudarcot vall, a reformőszből csak egy nagy fiaskó lesz

A koalíció kudarcot vall, a reformőszből csak egy nagy fiaskó lesz

A veszélyben lévő reformok, a konfliktusok és a demokratikus szabályok megsértése csökkentik a koalíció politikai preferenciáit. „Az abszolút vesztes az OĽaNO, amelynek a bukása a miniszterelnök-váltás után sem állt meg” – jelentette ki a pravdsa.sk portál Az igazságról van szó c. videós rovatában Jozef Lenč politológus.

A koalíció továbbra is a reformokról vitatkozik, az OĽaNO vezetője, Igor Matovič megállapodást követel a partnereitől. Ellenkező esetben azzal fenyeget, hogy „elvágja a gordiuszi csomót”. De mit is akar ez jelenteni? A nagy szavak Igor Matovič szájából, legtöbbször semmit sem jelentenek, véli a politológus, aki azt feltételezi, hogy a koalíció alapjaiban módosítja az egészségügyi, igazságszolgáltatási vagy oktatás reformokat, s akkor azok jóváhagyhatók lesznek. A másik lehetőség, hogy elhalasztják azokat, és végül nem lesznek jóváhagyva.

A koalíció politikája végzetesen kudarcos és siralmas. A reformok nagy fiaskót okozhatnak”

– fűzi hozzá. Lenč mindezért a koalíciós pártok vezetőit okolja, akik képtelenek a megegyezésre. Név szerint Igor Matovičot említette, aki a reformok kárára „a sebeit nyalogatja”, és a személyes adósságait törleszti. A politológus szerint a jövő sem hoz jobb perspektívát a koalíció működését illetően, de az is a meggyőződése, hogy a kormány bukása nem fenyeget bennünket.

Ebben az válságrezsimben fog továbbra is működni”

– mondta hozzáfűzve, ha Boris Kollár vagy Richard Sulík mégis úgy döntene, hogy távozik a kormányból – mert egyelőre csak ők jöhetnek e tekintetben számításba –, akkor sem jelenti ez automatikusan a kormány bukását, mert nem lesz többségi szavazat a kormány megbuktatására, így az kisebbségi kormányrezsimben tovább kormányozhat egészen a rendes parlamenti választásokig. Az, hogy egy esetleges előrehozott választás majdnem olyan messze lehet a megvalósítás tekintetében, mint a rendes választás, szintén lehetővé teszi ezt az állandó válságrezsimben való kormányzást, véli a politológus.

A legnagyobb hasznot a Smer húzza a koalíció tehetetlenségéből

Hírdetés

A nagyszombati politológus szerint a koalíció hibáit és tehetetlenségét a legjobban az ellenzéki Smer használja ki, amely folyamatosan és nagyon harciasan kommentálja az álláspontját.

Egy év alatt megduplázta a preferenciáit, és lassan visszaszerzi a szavazóit a konkurens Hlas párttól”

– hívta fel a figyelmet a tényre. Bár a Peter Pellegrini által irányított párt vezeti még mindig a népszerűségi listát, a politológus szerint annak politikája unalmas és nem meggyőző, mondhatni beakadt.

A politológus azt is elmondta, meglepő számára a parlamenten kívüli pártok preferenciáinak alacsony növekedése, amelyek képtelenek növekedést produkálni a koalíció hibáinak köszönhetően. Az abszolút vesztes az OĽaNO, amelynek háza táján a miniszterelnök-váltás után sem változott a helyzet, a párt preferenciái tovább esnek, mondta Lenč, aki szerint a politikai porondon kialakult helyzet esélyt adhat akár egy új párt kialakulása számára is. „Nem lepődnék meg, ha valaki új reményt kínálna az emberek számára” – fogalmazott.

Az alibizmus és a cselekvőképtelenség gátolják a szigorúbb intézkedéseket

A járványhelyzet aggasztóan romlik az országban, a koalíciónak azonban úgy tűnik, nincs mersze szigorítani az intézkedéseket. Lenč szerint nem is annyira félelemről van itt szó, hanem inkább tehetetlenség és a cselekvőképtelenség jelentős jele ez a kormány részéről, illetve nagy részben alibizmus – és nem csupán a járványhelyzet megoldása terén. „Amihez csak hozzányúl ez a kormány, ott ezeket a jeleket láthatjuk” – mondta a politológus hozzáfűzve, nemcsak radikális lépések megtételére képtelen ez a kormány, hanem bármilyen észszerű, sikeres lépésre is.

Ez a kormány semmilyen olyan reformot sem valósított meg, ami reformkormánnyá tehetné, sok esetben még azt sem mondhatni, hogy a változás kormánya lenne,

mert a múlt betegségei továbbra is itt kísértenek, csak a magyarázkodások változnak, hogy az egyes betegségek – mint például a politikai patronázs – miért vannak még mindig jelen” – fogalmazott Lenč.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »