A klímahisztériánál a szegénység enyhítése fontosabb

A klímahisztériánál a szegénység enyhítése fontosabb

A CLINTEL (Klímaintelligencia-csoport) arra kéri a G20 vezetőit, hogy ne a globális felmelegedés miatt aggodalmaskodjanak, hanem a globális szegénység miatt.

Az elnök – volkskrant.nl

A CLINTEL (Klímaintelligencia-csoport) arra kéri a G20 vezetőit, hogy ne a globális felmelegedés miatt
aggodalmaskodjanak, hanem a globális szegénység miatt.

Tisztelt Excellenciás Urak! – írta a húsz leggazdagabb ország vezetőinek Guus Berkhout, a CLINTEL elnöke. A november 15–16-ai indonéziai G20 értekezleten Önök olyan fontos témákat tűztek napirendre, mint a béke helyreállítása, a világgazdaság stabilizálása, és a jelenlegi klímapolitika folytatása.

Ebben a hatalmas bizonytalansággal teli időszakban a fejlődő országok elleni bűncselekmény lenne megkövetelni tőlük, hogy energiarendszerüket csakis az időszakosan elérhető szél- és napenergiára alapozzák. Ez ugyanis a bolygónkon a napi 5 dollárnál kevesebből élő hárommilliárdnyi embert még mélyebb szegénységbe taszítaná. Gazdasági fejlődés nem lehetséges megfizethető és megbízható energiaellátás nélkül.

Kérem, tegyék egyértelművé, hogy az energiatermelésben a világnak teljes mértékben ki kell használnia a megfizethető fosszilis tüzelőanyagok lehetőségeit, és tervet kell készíteni a modern atomerőművek hálózatára vonatkozóan. Bőséges és megfizethető energia révén talpra állhat a gazdaság, felvirágozhat a
tudomány, mérsékelhető a szegénység, és helyreállítható a béke.

Mindemellett teljes erőfeszítéssel kell törekedni az alkalmazkodási technológiák kidolgozása érdekében, különösen az ún. testreszabott növénytermesztés („precíziós gazdálkodás”) és a szélsőséges időjárás elleni védelem („kockázatminimalizálás”) terén. Amint azt Önök is jól tudják, ezek napjaink valódi és sürgető szükségletei.

Hírdetés

A Nobel-díjas Ivar Giaever, a CLINTEL klímanyilatkozatának legelső aláírója mindezt a következőképpen fogalmazta meg: „Párizsban olyan párizsi megállapodásokat kellett volna kérnünk, amelyek segítenek az embereknek kilábalni a szegénységből, nem pedig olyat, amely következményeként szinte használhatatlan nap- és szélerőműparkokkal árasztjuk el őket. Ez az energiatermelés rendkívül költséges módja. Azért lehetünk ma egészségesebbek és fittebbek, mint kétszáz évvel ezelőtt, mert – a kőolajnak, a szénnek, a földgáznak és az atomenergiának köszönhetően – olcsó energia áll rendelkezésünkre. És továbbra is ezt az irányt kell folytatni. A globális felmelegedés semmiféle problémát nem jelent. Hagyjunk fel az éghajlatbefolyásolási szándékkal! Az éghajlat majd gondot visel magára.”

Ivar Giaever - Lectures | Lindau Mediatheque

Ivar Giaever – mediatheque.lindau-nobel.org

Kedves Excellenciás Urak, ezek a Clintel Önöknek szóló üzenetei.

Megismétlem: a megfizethető energia bősége révén a gazdaság talpra áll, a tudomány felvirágozhat, a szegénység visszaszorítható, és a béke is helyreállítható.

A CLINTEL nagykövetei nevében:
 

Guus Berkhout elnök
www.clintel.org

Eredeti: https://clintel.org/message-to-world-leaders-at-g20/

Fordítás: Szarka László Csaba


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »