A karácsonyi ponty életkörülményeiért aggódik az állategészségügy

A karácsonyi ponty életkörülményeiért aggódik az állategészségügy

Nyitókép: Pixabay

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS SR) kiadta a halak mozgóárusítására vonatkozó feltételeket. A halak eladására és leölésére vonatkozó követelmények teljes egészében tiszteletben tartják az állatok jólétét (welfare), és megakadályozza a halakkal való helytelen bánásmódot és a kínzásukat.

Az állategészségügy minden fogyasztónak azt ajánlja, hogy a hal leölését közvetlenül az eladóhelyen kérje. Az állatok jóléte szempontjából a halakat egy külön kialakított térben (pl. egy ponyva mögött) kellene leölni, a vásárló – különösen a gyerekek – jelenléte nélkül.

Az állategészségügy felhívja a figyelmet arra, hogy a halakkal történő manipuláció során nem szabad:

A hallal való manipuláció során szükség van arra, hogy:

 „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a halakra stresszesen hat a vízmentes környezet. Amennyiben élő halat viszünk haza, érdemes előnyben részesíteni a szellős, természetes anyagból készült táskákat, és kerülni a nejlonszatyrokat“

Hírdetés

– mondta Jozef Bíreš állatorvos, a ŠVPS SR központi igazgatója.

Az élő halat nem szabad visszaengedni a tóba vagy a folyóba

A szakértők szerint az élő hal szállítását a vízből való kivételtől az otthoni környezetben való kiengedésig a lehető legkisebbre kell csökkenteni. A lazacféléket egyáltalán nem ajánlatos vízmentes környezetben szállítani, mert sokkal rövidebb ideig maradnak életben. Mindemellett arra is gondolni kell, hogy a klóros vízzel megtöltött kád nem jelent természetes közeget a halnak, sőt, károsítja az egészségét.

A fogyasztóknak nem szabadna az élő halat visszaengedni a folyóba vagy a tóba, ez ugyanis a hal esetében halálos következményekkel jár.

A regionális állategészségügy Szlovákia-szerte ellenőrizni fogja a halárusítás és halölés feltételeinek betartását. Amennyiben a felügyelők az állatok védelmében hozott követelmények megszegését észlelik, bírságot róhatnak ki az árusítóra.

MP SR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »