A jelek szerint a brit variáns nem csak fertőzőbb, de halálosabb is

A jelek szerint a brit variáns nem csak fertőzőbb, de halálosabb is

Míg a múlt hónapban még úgy fogalmaztak, hogy “reális lehetőség” van arra, hogy a variáns halálosabb, mint a többi mutációja, egy friss tanulmányban azonban már azt állítják, hogy nagyobb eséllyel okoz súlyos lefolyású vagy halálos kimenetelű fertőzést.

Nagy-Britanniában a Kent-mutáció (B.1.1.7) 82 országban terjedt el eddig , és minden más variánst kiszorított a járványból. 35-45 százalékkal fertőzőképesebb. Az Egyesült Államokban úgy becsülik, hogy ott márciusban válik dominánssá a brit mutáció.

Szombaton Neil Ferguson, a brit kormány tudományos tanácsadója azt nyilatkozta az új megállapításokkal kapcsolatban,

“Az összkép olyan, hogy a súlyos lefolyás és a halálozás kockázata 40-60 százalékkal növekedett”

fogalmazott, hozzátéve, hogy ez teljese mértékben indokolja a brit kormány szigorú járványügyi intézkedéseit.

Hírdetés

Sir Patrik Vallance, a brit kormány egy másik tudományos tanácsadója szerint a Kent-mutáció 30 százalékkal növeli a halálos kimenetelű esetek előfordulását.

Egyéb rossz hírek is érkeztek a napokban, a brit mutáció a dél-afrikai variáns hatására tovább mutálódott, és egy vakcináknak és immunsejteknek ellenállóbbal új variáns alakult ki, amelyet egyelőre két tucat esetben azonosítottak Nagy-Britanniában – még fertőzőképesebb, és képes újra fertőzni a betegségen egyszer már átesett embereket is.

A Kent-variáns új mutációja a vakcinák hatékonyságát is ronthatja, ahogy a dél-afrikai mutáció is. A brit tiszti főorvos a lakosságot azzal próbálta nyugtatni, hogy a dél-afrikai variáns valószínűleg nem válik dominánssá.

Jelenleg egyébként több mint 4000 koronavírus-variáns létezik, ezek némelyike alig különbözik az elődjétől, vagy képtelen érdemben terjedni a lakosság körében, és tényleg csak pár olyan létezik, amelyek hatással vannak a vakcinák hatékonyságára vagy arra, hogy a saját immunrendszerünk mennyire képes felismerni a vírust.

Körkép.sk, nytimes, telepgraph.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »