A IV. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Torna Marcelházán

A IV. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Torna Marcelházán

A több mint négyezer lakosú Marcelháza nem mindennapi eseménynek, a IV. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Tornának adott otthont szeptember 12- 15. között. Mintegy 150 magyar focista érkezett meg 12-én a faluba Kárpát-medence négy tájáról: székelyek, délvidékiek, kárpátaljaiak, felvidékiek, a Csángóföldről, és a Magyar Országgyűlés csapata. 

A csütörtök este megérkezett csapatokat a kultúrházban nagyon esztétikus, „otthonos” és barátságos házigazda csapat fogadta. Volt ott minden, ami a kedves vendég fogadására magyarosan illik.

Pontos időre megérkeztek az illusztris vendégek is, élen Kövér Lászlóval a Magyar Országgyűlés elnökével, Balogh Csaba Magyarország Pozsonyi Nagykövete, Fülöp Attila államtitkár, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Erdélyi Rudolf Zalán a BGA vezérigazgatója, Csenger Tibor megyei alispán, Viola Miklós megyei képviselő, Farkas Attila megyei képviselő, és az egyházi méltóságok Jelencsics Gábor Erich, Édes Gábor katolikus és református lelkészek.

Az estet Retkes János főszervező nyitotta meg, majd Varga Ervin polgármester házigazda köszöntötte a megjelenteket. Bevezetőjében bemutatta a községet, majd így folytatta: „Tisztelt  jelenlévők. Úgy gondolom, hogy  ami minket elsőként és legjobban összeköt az az édes anyanyelvünk és utána a többi olyan esemény, mint  a sport, azon belül is a futball és annak szeretete.”

Retkes János a megnyitón

Majd folytatta a jelenlegi felvidéki helyzet nem éppen rózsás helyzetét, hangulatát idézve, és nagyjainkat idézve reményét is kifejezte: ha összefogunk, hallatjuk hangunkat kell, hogy komolyan vegyenek bennünket nyárfáinak májusi  sercenése, tikkadt melege tavaszi és őszi ködje – írja Duray Miklós Szép Felvidékünk című könyve előszavában. A felvidéki – érzet ma egy olyan múlt tisztelet és jelenvalóság, ami a lelki hazától elidegíthetetlen, a szülőföldhöz és földrajzi egységhez kapcsolódik, telve fájdalommal, küzdelemmel  reménységgel és hittel.

Ez a múlt tisztelete és jelenvalóság adjon erőt küzdeni nekünk a felvidéki magyarságért, bízva abban, amit Wass Albert sugall soraiban:

„Az Úr megszabadítani csak akkor fog benneteket
Amikor visszatértek az Ő törvényéhez
S egymás szeretetében, egymás támogatásában nemzetté váltok újra
Lélekben tiszta, jellemben erős szeretetben tántoríthatatlanul.
S az Úr törvény tudásában bölcs és engedelmes nemzetté
Kikben önmagára ismerhet újra a teremtő Atya.
A szeretet ereje mindenre képes, de a szeretet hiánya képtelenné teszi a legjobb szándékot is”.

Sportbaráti kapcsolatokat kívánva üdvözölte a kedves vendégeket, foci csapatokat.

Az Országgyűlés csapata

Az est kultúrműsorral folytatódott, melyben Vadkerti Imre és Derzsi György fellépésükkel fokozták az est hangulatát. Minderre ráadás volt a komáromi KERECSEN rockzenekar fellépése.

Péntek, szombat az eső ellenére a fociról szólt. A IV. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Torna fővédnöke, és az Országgyűlés csapatkapitánya Kövér László volt.

Hírdetés

Pár szót váltva elnök úrral a kezdetről a célról, elmondta: „Az országgyűlés futballcsapata hosszú évtizedek óta működik. 2012-ben részemről jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy Kárpát-medencei mérkőzést. A cél érdekében az első találkozás a székelyekkel volt. A trianoni tragédia 100. évfordulóján indult a Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Torna a székelyeknél Csíkszentdomonkoson. Ekkorra már „verbuválódtak” a csapatok Kárpátalján, Felvidéken, Délvidéken és a Csángóföldön.

A cél nyilvánvaló: a magyar sport jó hírének fokozása, az egykori aranycsapat emlékének tisztelete. Története a magyar történelem része, és remélhetőleg a jövő összetartó ereje is lesz.

A magyar -magyar mérkőzés a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb láncszeme lehet.  Lassan egybeér a magyar nemzeti összetartozás csapatainak találkozása, még két országban, (egykori honban) nem voltunk, mivel Kárpátalja a közeljövőben nem jöhet számításba, így a következő évben Csángóföldön nyilvánítjuk ki sport szeretetünket, és a testvéri összetartozás eme jelét.”

Nyitó est

Polgár László a Moldvai Csángók Szövetségének és a Barkó Megyei RMDSZ elnöke negyedik alkalommal vesz részt a tornán. Számára ezek a találkozások nagy megtiszteltetést jelentenek, és lehetőséget a kapcsolatok, barátságok bővítésére. Felvidéken még nem jártak, s ezért számukra nagy élmény az itteniek megismerése, vendégszeretete.

A péntek délutáni program része volt az Aranycsapat Emlékfa ültetése, és az emléktábla megkoszorúzása. Ez már hagyománnyá vált minden helyszínen. Itt beszédet mondott id. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki minden alkalommal elkíséri a csapatokat. Lomnici Zoltán az örökös futballrajongó, ünnepi beszédében a történelmi múltat idézte, melynek meghatározó része volt a magyar sport, s ezen belül is az Aranycsapat győzedelmes időszaka. Ennek emlékére az utókor nevében tiszteletből ültetik az Aranycsapat emlékfát, mely majd a jövőt is kell, hogy emlékeztesse a dicső sporttörténet időszakára.

A mérkőző csapatok

Zuhogó esőben, de méltó tisztességgel helyezték el koszorúikat: a Magyar Országgyűlés nevében Kövér László, Pánczél Károly, a  Felvidéki Kurucok Csapata nevében  Gubík László és Retkes János, és Varga Ervin a község polgármestere. A koszorúzást a magyar himnusz éneklése követte.

A hat csapat 150 főből, a Magyar Országgyűlés, Csángóföld, Délvidék, Kárpátalja, Székelyföld, és a Felvidéki Kurucok Csapata közjogi méltóságainak személyeiből állt össze.

Két nap sárban, vízben ázva, fázva, de nem megtörve rúgták a labdát. E mérkőzéseken voltak ugyan vesztesek, de ezek a meccsek nem veszteségről és ellenségről szóltak, hanem az összetartozás erősítéséről.

A mérkőzések helyezési sorrendje így alakult:1. Délvidék 2. Kárpátalja 3. Felvidék 4. Országgyűlés 5. Székelyföld 6. Csángóföld.

Az esti találkozók kultúrműsorral folytatódtak. Fellépett Nagy Csomor András és zenekara, a farnadi néptánccsoport,  utolsó este az oroszkai Zsákovics László nemzeti dalaival, és a Csemadok helyi szervezetének asszonykórusa dalra, táncra, könnyekre fakasztották a csapatokat.

Majd Retkes János főrendező megköszönte a marcelháziak nagy segítségét, élen a polgármesterrel Varga Ervinnel. Köszönetet mondott a szereplőknek, közreműködőknek,  a rendezvény támogatóinak, hogy a nagyszerű és nagyszabású rendezvény megvalósulhatott.

A találkozó támogatói voltak: BGA Zrt., Nemzetpolitikai Államtitkárság, Varga Ervin polgármester,  Felvidéki Szikvíz, Pálinkás Péter- La Casa.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »