A húsvét a reménység ünnepe – Nagyheti ökumenikus áhítat a Honvédelmi Minisztériumban

A húsvét a reménység ünnepe – Nagyheti ökumenikus áhítat a Honvédelmi Minisztériumban

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa nagyheti ökumenikus áhítatot tartottak Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban március 26-án.

„A nagyhét és a húsvét nehéz ünnep, a meghittebbnek tartott karácsonyhoz képest mindenképpen. Mi jellemzi a húsvéti időszakot? Kínszenvedés, kereszthalál, feltámadás” – fogalmazott az áhítaton résztvevőket üdvözlő Berta Tibor dandártábornok, aki köszöntő gondolataiban elmondta: a Krisztus-követők minden történelmi korban a reménység ünnepeként tekintettek a kereszténység legfőbb vallási eseményére.

A harmadnapon feltámadott Jézus Krisztus a „Békesség nektek!” és a „Ne féljetek!” biztatásokkal lelkesítette az apostolokat megjelenéseikor – mondta a katolikus tábori püspök. – A nagyböjt virágvasárnaptól nagyszombatig tartó utolsó hete az élet győzedelmeskedéséről szól, és ha ezt a tényt nem tévesztjük szem elől, akkor „derűs, áldott” húsvétot ülhetünk.

Jákob János dandártábornok egyházi üdvözletében hangsúlyozta: Jézus pénteken történt keresztre feszítése, majd a harmadik napon, vasárnap való feltámadása esszenciálisan változtatta meg a világtörténelem alakulását. „Nem kell már reménytelenségben élnie senkinek, mert a kereszten szerzett megváltással minden ember a kegyelem részese lehet.”

Ne legyen kishitű a jelenkor embere sem – buzdított a református tábori püspök. Imádságában kiemelte: arra kéri a mindenható Istent, hogy türelmet, kitartást és hűséget biztosítson a húsvéti ünnepek alatt szolgálatot ellátó katonák számára is.

Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa olasz nyelven elmondott ünnepi gondolataiban arról beszélt, hogy minden hívőnek és nem hívőnek szüksége van arra, hogy újra meghallja a názáreti Jézus szavait. Igény mutatkozik arra, hogy újra érezzük az általa közvetített szeretetet. „Egyedül nem tudunk választ adni mindazokra az emberi szenvedésekre, amelyeket magunk körül látunk, az erőszakra, a halálra vagy a betegségekre, illetve arra, hogy mégis hol találhatnánk reményt.”

A Szentírás által közvetített narratívák formálják az egyént, tanításain keresztül következtetéseket vonhatunk le önmagunkról és világunkról. „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást!” – nyomatékosította a húsvét egyik központi üzenetét a János evangéliumából vett idézettel Michael W. Banach érsek.

Hírdetés

„Ha hiszünk abban, hogy Magyarország történelme a találékonyságról és a bátorságról szól, akkor egy igazi hazafi mindent megtesz azért, hogy legyen bátorsága, és kreatív megoldásokat találjon a legijesztőbb problémákra is” – fogalmazott a Katolikus és Protestáns Tábori Püspökségek által szervezett ökumenikus áhítatokon most először részt vevő apostoli nuncius.

Beszédét Michael W. Banach érsek Pilinszky János Harmadnapon című, kötetben elsőként 1959-ben megjelent versének felidézésével zárta.

A nagyheti áhítaton az Ím, nagy Isten, most előtted és a Jézus, világ megváltója című református énekek, valamint a Bűnbánóknak menedéke kezdetű nagyböjti katolikus ének hangzott el. A zenei szolgálatot – Szabó Imre alezredes, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának karmestere vezényletével – a Magyar Honvédség BHD Központi Zenekarának rézfúvós kvintettje biztosította.

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton 

Fotó: Szabó Lajos zászlós, HM KTP

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »