A hosszú távú gondozás kihívásai Európában (Méltósággal öregedni!)

A hosszú távú gondozás kihívásai Európában (Méltósággal  öregedni!)

Az Európai Caritas június 26-án a brüsszeli sajtóklubban bemutatta legújabb jelentését, amely 13 európai országban, köztük Romániában elemzi az ápolási ágazat kihívásait, és szorgalmazza az ágazatba való több befektetést, az ellátáshoz való hozzáférés javítását és az ápolásban dolgozók jobb munkakörülményeit.

Az Európai Caritas jelentése (Caritas CARES! report 2023) 13 európai tagszervezettel, köztük a Romániai Caritas Konföderációval együttműködve készült el, és most bemutatásra került a politikai döntéshozók, újságírók, a Caritas képviselői, civil szervezetek és más, a hosszú távú gondozás reformjában érdekelt fél számára.

„Európának jelentősen meg kell reformálnia a hosszú távú ápolási szektort, megadva neki a megérdemelt elismerést és támogatást, hogy valóban minden ember méltósággal öregedhessen” – mondta többek között Maria Nyman, az Európai Caritas főtitkára.

Az eseményen, amelyet az Európai Caritas elnöke, Michael Landau nyitott meg, a jelentés főbb megállapításait és ajánlásait Shannon Pfohman, az Európai Caritas politikai és érdekképviseleti igazgatója ismertette, majd Nicholas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosának hozzászólása következett az ápolás európai helyzetéről, az EU-tagállamok támogatásáról és a hosszú távú gondozásról szóló ajánlás nyomán várható reformokról.

A Romániai Caritas Konföderációt dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója, a Fair Care Task Force tagja képviselte ezen a vitafórumon, valamint jelen voltak Milan Brglez európai parlamenti képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja; Tetiana Stawnychy, az Európai Caritas Europe alelnöke és az Ukrán Caritas elnöke; Oliver Roethig, az UNI Global Union – Europe regionális titkára és Maria Jose Tarrero Martos munkaügyi, migrációs és szociális biztonsági tanácsos, az Európai Unió Tanácsának spanyol elnökségi képviselője.

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint az EU-ban a 65 év felettiek 46,5 százaléka számolt be arról, hogy az ápolás terén szükségleteik nincsenek kielégítve, nehéz­ségeik vannak a személyes gondozásuk fenntartásában. Az e fajta segítség hiánya nagyobb az alacsonyabb jövedelműek között, illetve a demográfiai tendenciák is arra utalnak, hogy az állami beruházások jelenlegi szintje sem elegendő.

A jelentés a következő szempontokat emeli ki: – egyre többen vannak, akik nehezen jutnak hozzá az ellátáshoz, és a magas költségek miatt milliók maradnak ellátás nélkül – 2050-re a 80 év felettiek száma 88 százalékkal nő, az állami kiadások pedig nem tartják ezzel a lépést – tekintettel az ellátás magas költségeire, továbbra is az informális gondozókra – családtagokra, szomszédokra és/vagy önkéntesekre – lehet számítani – az ápolási munka különböző formái közül a napi 24 órás otthoni ellátásban dolgozók a legkevésbé védettek, és itt a legnagyobb a kizsákmányolás veszélye – a legtöbb ápoló, gondozó nő, akik gyakran rossz munkakörülményekkel és alacsony fizetéssel szembesülnek – Európa gondozási ágazata nagymértékben támaszkodik az „olcsó” migráns munkavállalókra; közülük sokan elhagyták hazájukat a jobb bérek és feltételek miatt, ami viszont negatív hatással van a hátrahagyott családokra és közösségekre.

Hírdetés

A jelentés kiemeli a Caritas néhány sikeres és innovatív gyakorlatát is, mint például a „telemedicina”, amely összeköti az alacsony jövedelmű kelet-európai idős polgárokat a város orvosaival és ápolóival, akik digitális eszközökön keresztül figyelemmel kísérhetik pácienseik állapotát, és beavatkozhatnak, ha szükséges. Németországban a CariFair projekt az otthoni gondozást kereső családokat és a külföldről (például Lengyelországból) származó gondozókat köti össze.

A Caritas európai szervezetei továbbra is megosztják egymás közt e téren szerzett tapasztalataikat, azon vannak, hogy kidolgozzák az emberi mobilitáson és az ápolási munkaerő szakszerűsítésén alapuló, méltóságteljes gondozási szolgáltatások közös magas színvonalát.

 

A Caritas álláspontja

A Caritas szervezetei nélkülözhetetlen szereplői a szegénység, a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemnek és a társadalmi igaz­ságosságnak. Segítenek és szolgáltatásokat nyújtanak a rászoruló embereknek, és alternatívákat keresnek az igazságtalan struktúrák, politikák és intézkedések kezelésére, ami számos ígéretes gyakorlatukban is megmutatkozik. A tisztességtelen struktúrák és gyakorlatok feltárása, valamint a változtatási megoldások bemutatása tekintetében a Caritas CARES! jelentés a szegénység elleni küzdelem fontos eszköze ebben a törekvésben. A Caritas tájékoztatja a helyi, regionális, nemzeti és európai hatóságokat, és szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg a szegénységben élő és gondozásra szoruló emberekkel végzett napi munkája alapján. A Caritas CARES! jelentése támogatja a Caritas nemzeti és európai szintű érdekérvényesítő erőfeszítéseit, és arra törekszik, hogy a társadalom legsebezhetőbb tagjainak hangját meghallják.

A katolikus társadalmi tanítás keretében nyilvánvaló az a felismerés, hogy a gazdasági tevékenységeknek az emberi méltóság tiszteletben tartása, a becsületesség, a felelősség, a tisztesség, valamint az integrált és valódi emberi fejlődés víziójának szélesebb erkölcsi keretei között kell működniük, amely túlmutat a puszta haszonszerzésen. Ez létfontosságú ahhoz, hogy megértsük az ellátást, valamint az ápolásban, gondozásban dolgozó embertársainkat.

(A Romániai Caritas Konföderáció közleménye)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »