A három legfőbb közjogi méltóság közös nyilatkozatot ír alá az ország külpolitikájáról

A három legfőbb közjogi méltóság közös nyilatkozatot ír alá az ország külpolitikájáról

Szeptember 1-jén, a szlovák alkotmány napján Peter Pellegrini köztársasági elnök, a parlament irányításával megbízott alelnök, Peter Žiga (Hlas-SD) és Robert Fico miniszterelnök (Smer-SD) közös nyilatkozatot ír alá a külpolitikai kérdésekről a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának régi épületében. A nyilatkozatban az egységes fellépés mellett foglalnak állást. Ezt az államfő a miniszterelnökkel folytatott keddi megbeszélése után jelentette be. Pellegrini egyúttal nagyra értékelte, hogy a koalíciós tárgyalásokon megnyílik a koalíción belüli kapcsolatok kiegyensúlyozásának kérdése.

„Közösen aláírjuk a három legfőbb közjogi méltóság nyilatkozatát a Szlovák Köztársaság külpolitikájával kapcsolatos közös fellépésről, amelyben egyértelműen kinyilvánítjuk, hogy Szlovákia hova tartozik, milyen külpolitikát kíván folytatni, és hol fogunk egységet tanúsítani, hogy ne legyenek kétségek”

– mondta az elnök.

Egyúttal megismételte, hogy meg kívánja újítani az intenzív párbeszédet a három legfőbb közjogi méltóság szintjén, és közös megoldásokat akar keresni bel- és külpolitikai kérdésekben.

Kifejtette: a megbeszélésen szó esett a miniszterelnök egyéb külpolitikai munkatevékenységéről, a közelgő parlamenti ülésszakról és a kormánykoalíció jelenlegi helyzetéről.

„Ez természetesen a koalíciós pártok vezetőinek kezében van, akik a következő koalíciós tárgyalásokon minden bizonnyal megnyitják a belső kapcsolatok rendezésének kérdését, hogy a kormánykoalíció teljes mértékben a szlovák társadalom konkrét problémáinak megoldására tudjon összpontosítani”

Hírdetés

– jegyezte meg Pellegrini.

Meggyőződése, hogy Szlovákia problémáinak megoldásához való visszatérés és a kormány programnyilatkozatában foglalt prioritások teljesítése a „legjobb recept” a társadalom békéjének visszaállítására.

Az államfő megjegyezte, hogy ez volt az első hivatalos találkozója Ficóval a májusi merénylet óta.

„Néha úgy tűnik számomra, hogy az Ön (Fico – szerk. megj.) erőfeszítései a gyors felépülésre és a miniszterelnöki munkájához való viszonylag gyors visszatérése a társadalom egy részében azt a benyomást kelti, hogy semmi komoly dolog nem történt, és a társadalom, valamint a politikai képviselet egy része visszatért, sőt, néha úgy tűnik számomra, hogy még nagyobb intenzitással egy rendkívül ellenséges politikai harcba”

– jegyezte meg.

Szerinte szükséges rámutatni, hogy a miniszterelnök elleni támadás a Szlovák Köztársaság demokráciája elleni támadás volt és az is marad.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »