A Hamász már Tel-Avivot is lövi, egyre durvább az izraeli-palesztin konfliktus

A Hamász már Tel-Avivot is lövi, egyre durvább az izraeli-palesztin konfliktus

Szerda hajnalban már az izraeli fővárosban is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A Gázai-övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász militáns szervezet és a az Iszlám Dzsihád nevű milícia több mint 210 rakétát küldött Tel-Aviv irányába. Izrale rendkívüli állapotot hirdetett, területének központi és déli részén a lakosság nagy része óvóhelyeken éjszakázott.

A konfliktusnak mindkét oldalon már több mint 40 halálos áldozata van, köztük nők és gyerekek is, a sebesültek száma több százra tehető. Az izraeli válaszcsapások során egy toronyház összedőlt, és másik pedig súlyosan megrongálódott.

Hétfő óta már több mint 1000 rakétát lőttek a Gázai-övezetből Izrael felé, mire válaszul az izraeli hadsereg 500 terrorista célpont ellen indított légicsapást. A Hamász szerint ezekben többek között a gázai rendőrkapitányság épületét is lerombolták.

Szerda hajnalban egy 56 éves férfi és 16 éves lánya halt meg Izraelben, miután egy rakéta eltalálta autójukat. A velük utazó anya még él, de állapota válságos. A katonai csapásokon kívül a zavargásoknak is egyre több áldozata van.

A konfliktus azután robbant ki, hogy az izraeli rendőrség hétfőn összecsapott a palesztin civilekkel Kelet-Jeruzsálem mindkét nemzet számára szent helyszínén, az Al-Aksza-mecsetnél. A sérültek száma több száz volt. Elemzők szerint mindkét fél hajlana a tűzszünetre, de a halálos áldozatok és a támadások intenzív jellege miatt erre jelenleg nem sok esély van. Ha az izraeli hadsereg mozgósítja a tartalékosokat, akkor a konfliktus eszaklációja borítékolható – a lépés ugyanis a szárazföldi műveletek megkezdésének előjele.

Hírdetés

Hace momentos en #Israel: decenas de cohetes disparados desde #Gaza hacia Tel Aviv y el centro de #Israel con el único objetivo de asesinar a civiles israelíes. ESTO ES INACEPTABLE. La comunidad internacional debe condenar el terrorismo de #Hamas. pic.twitter.com/PlPvml3D1D — Israel in Mexico (@IsraelinMexico) May 11, 2021

Az egyik gázai toronyház összeomlása a légicsapás után. Az épületben volt a Hamász egyik irodája is. A csapás előtt a lakókat értesítették a veszélyről.

At least 35 Palestinians, including 12 children and two women, killed by Israel air strikes in Gaza as occupation forces resume attacks in occupied East Jerusalem during holy month of Ramadan pic.twitter.com/Re280fN3wp — TRT World (@trtworld) May 12, 2021

Izrael-Gáza konfliktus: Több tucat halálos áldozata van a harcoknak

BBC.com, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »