A gyógyszerek patikákon kívüli árusításának kockázatai

A gyógyszerek patikákon kívüli árusításának kockázatai

A bizonyos gyógyszerek gyógyszertárakon kívüli, laikus környezetben történő árusításának engedélyezésére irányuló törekvésekkel kapcsolatban – ahogy az például Csehországban lehetséges – az egészségügyi minisztérium és a szakmai szervezetek számtalan kérdést vetnek fel.

A hivatalos gyógyszerforgalmazó hálózat tagjainak, melyek rendelkeznek az ehhez szükséges, a gyógyszerek kezelésére és kiadására vonatkozó engedélyekkel, szigorú szabályokat kell betartaniuk, melyek a helyiségre, a személyzetre, a tárolási szabályokra és a veszélyes hulladék likvidálására vonatkoznak. Épp ezért az adott törvényi szabályozás más vállalkozásokra vonatkozó enyhítése rájuk nézve diszkriminációnak minősülne.

Például nem vényköteles gyulladásgátló, olyan hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek esetében, mint az ibuprofen, acetilszalicilsav, diklofenák, vagy a naproxén, fennáll a helytelen használat esetén történő túladagolás, vagy a gyógyszerrel való esetleges visszaélés veszélye. Az ezekhez való hozzáférés szakmai felügyelet nélküli egyszerűsítése káros hatással lehet az emberek egészségére.

Szlovákiában kiterjedt gyógyszertárhálózat áll rendelkezésre, még a bevásárlóközpontokban is vannak patikák, melyek a hét minden napján rendelkezésre állnak. Országszerte közel 2200 patika működik, ami 2500 főre számított egy gyógyszertárat jelent, míg Csehországban 3800 emberre jut egy patika. A gyógyszerek hozzáférhetősége tehát az emberek többsége számára biztosított. Azokban a térségekben, ahol ez nem így van, célzott intézkedéseket kell foganatosítani az orvosi és a biztonságos gyógyszerellátás érdekében.

Hírdetés

A gyógyszertárak az Állami Gyógyszerfelügyeleti Hatóság, a kerületi önkormányzatok, a közegészségügyi hivatalok, a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet, a Munkabiztonsági Felügyelet és az egészségügyi biztosítók ellenőrzése alá tartoznak.

Ráadásul a jelenlegi helyzet és a technológiai lehetőségek szükségessé teszik az illetékes szervek részéről az állandó szigorú ellenőrzést, például az online gyógyszerforgalmazás, a gyógyszerek hamisítása és illegális internetes árusítása kapcsán. Az érvényes szabályozás alapján a szabadon árusítható, nem vényköteles gyógyszerek kiadásáért is a gyógyszerészek felelnek, akik kötelesek ismertetni azok adagolását, s felhívni a figyelmet az ellenjavallatokra. Egyesek ezek közül a kábítószer-prekurzorok kereskedelmének ellenőrzésére és figyelemmel kísérésére vonatkozó intézkedések hatálya alá esnek, ezért csak korlátozott mennyiségeben adhatók ki.

A gyógyszerek kezelése nem korlátozódik csak azok kiadására, kiterjed a gyógyszerészeti szolgáltatásra is, melynek során be kell tartani a helyes gyógyszertári gyakorlat szigorú követelményeit, beleértve a gyógyszerek biztonságos tárolását és likvidálását is. Ugyanakkor nemcsak a gyógyszertárakra, hanem a forgalmazókra is szigorú törvényi követelmények vonatkoznak.

A Gyógyszerek és Egészségügyi Segédeszközök Szállítóinak Szövetsége és a Szlovák Gyógyszer- és Vegyipari Szövetség szerint a gyógyszerek gyógyszertárakon kívüli árusításának engedélyezésével sérülne a helyes gyógyszerforgalmazói gyakorlat. Ráadásul ezek az esetleges változások szükségessé tennék gyógyszertörvény (Tt. 362/2011) és a teljes egészségügyi törvényi szabályozás megváltoztatását, mivel Szlovákiában a gyógyszerkiadás egészségügyi ellátásnak minősül, aminek laikus kezekbe történő helyezése példa nélkül álló és kockázatos lépésnek tekintendő.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »