A füleki rászorulókat segítik

A füleki rászorulókat segítik

A mintegy tízezer lakost számláló Füleken nagyszámú integrált roma közösség él. Főként őket támogatják a közösségi központ munkatársai, akiknek legfőbb céljuk, hogy segítsék a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket az iskola előtti felkészítésben, a felnőtteket pedig a beilleszkedési folyamatokban.

A füleki közösségi központban az új év első napjaiban sem állt a munka. Bár a három munkatársnak a jelenlegi járványügyi helyzetben jelentősen beszűkült a mozgástere, bizonyos feladatok még több elfoglaltságot jelentenek számukra. A szociális és foglalkozási tanácsadás, valamint a hivatalos papírok, nyomtatványok kitöltése, kérvények megírása mellett a gyerekek számára a délutáni órákban tartanak foglalkozásokat, illetve az online oktatást is felvállalták.

Ottjártunkkor éppen a Parádi testvérekkel gyakoroltak, hogy a téli szünet idején se maradjanak le a tananyaggal. Ebben Varga Ferenc volt a segítségükre, aki október 1-jétől dolgozik a közösségi központban. Korábban négy éven keresztül önkéntesként is segédkezett, és főként a tehetséggondozásban vállalt szerepet.

– Leginkább a tanulásban segítem a diákokat – mondja Ferenc. –  Feladatlapokat szoktunk kapni az iskolától, amiket közösen oldunk meg a gyerekekkel, de különpéldákkal is készülök számukra. Nagyon kellemesen csalódtam bennük, ugyanis úgy képzeltem el, hogy nem nagy örömmel veszik majd az on- line tanulást, de kiderült, hogy nagyon tetszik nekik. Sőt, szoktak kérni pluszfeladatokat is.

A közösségi központban elsősorban olyan diákok tanulását segítik, akiknek otthon nincs számítógépük, de azokat a gyerekeket is szívesen látják, akik az osztályzataikon szeretnének javítani. Az ötödik osztályos Parádi Valika elmondja, hogy főleg az írást és az olvasást gyakorolják, de játékos feladatokat is kapnak. Aztán ha végeztek a tanulással, indulhat a játék. A központ munkatársai kreatív, a kézügyességet is fejlesztő foglalkozásokkal igyekeznek fejleszteni a készségüket. Készítettek már zokniból karácsonyi manót, vagy például műanyag pohárból és vattapamacsból báránykákat. Valika a tanulás mellett énekelni is nagyon szeret. Csengő hangjával gyakran megörvendezteti Feri bácsit.

Közben egy asszony érkezik, aki az árvaellátás elintézésében kér segítséget. A rászorulók többségének főként a szlovák nyelvtudás okoz nehézséget az iratok kitöltésében. Vass Erika, a közösségi központ szakmai kezese úgy látja, hogy a munkájukkal egyfajta szolgálatot teljesítenek a város lakosainak.

Hírdetés

– Szociális tanácsadással foglalkozunk, és emellett többféle délutáni foglalkozást tartunk a gyerekeknek. Ezeket a szolgáltatásokat 90 százalékban a hátrányos helyzetű családok igénylik, mivel számukra a hivatalos ügyintézésben gondot okoz a szlovák nyelvtudás hiánya. Központunk elsődleges célja, hogy a roma fiataloknak iskola utáni hasznos szabadidős tevékenységet biztosítsunk, de hozzájárul ahhoz is, hogy egyre többen végezzék el az iskolát és tanuljanak szakmát, így motiválva a közösség többi tagját – mondja Erika.

A szociális szférában dolgozók áldozatos munkát végeznek az emberek érdekében, hiszen évről évre egyre többen szorulnak segítségre. Veronika Svetová munkatárs szerint a szociális munkásnak az lenne a célja, hogy minél kevesebb embernek legyen rá szüksége. Manapság azonban éppen az ellenkezője érvényesül, hiszen egyre több a kliensük.

– Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, ugyanakkor az ügyfélnek kell kiválasztania azt az utat, amelyen haladni szeretne. Tehát mi felajánljuk a segítségünket, illetve mutatunk egy jobb irányt, de mindig rajta áll a döntés, hogy ezt elfogadja, illetve eszerint cselekszik-e vagy sem.

A füleki közösségi központ munkatársai kulturális programokat is szerveznek. Hagyományos rendezvényük az augusztusi Palóc Napok és a Városnapok keretében megvalósuló Ismerjetek meg minket!, amelyek során a helyi tehetségek kapnak bemutatkozási lehetőséget. Az ehhez kapcsolódó rajzverseny legszebb alkotásaiból a központ épületében is láthatunk válogatást. A közösségi központ égisze alatt működik az Universal Dance Group tánccsoport is, amely az utóbbi években számos díjat nyert. Legutóbb egy szlovák tehetségkutató döntőjében szerepeltek, öregbítve Fülek hírnevét.

A füleki sportpályán található épületben az iroda és a játszó-tanuló szobán kívül még egy helyiség áll a szociális munkások rendelkezésére. Itt az ismerősök, rokonok és a város lakosai által adományozott ruhákat gyűjtik. Ezek a ruhaneműk a válogatás után szintén a rászorulókhoz kerülnek. A Szlovák Vöröskeresztnek köszönhetően évente többször élelmiszercsomaggal is támogatják azokat, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.

A legújabb szigorítások miatt a közösségi központ munkatársai korlátozott rezsimben működnek, de bíznak abban, hogy a tilalom feloldásával minden visszatér a régi kerékvágásba, és folytathatják munkájukat, amellyel sok ember boldogulását segítik.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2021/2. számában)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »