A fenntarthatatlan fogyasztás: előadás, kvíz és zsibvásár a Máraiban

A fenntarthatatlan fogyasztás: előadás, kvíz és zsibvásár a Máraiban

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban és Alapiskolában a fenntarthatatlan fogyasztásról tartottak előadást, majd egy ezzel kapcsolatos kvíz részesei lehettek a diákok.

Ezt követte a zsibvásár, melynek kiemelt célja volt, hogy a tanulók egymásnak eladják a számukra már feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő ruháikat és használati tárgyaikat, ezzel is csökkentve a pazarlást.

Ez egy két éve tartó ökoprojekt, melybe Felvidék, Erdély, Délvidék és Magyarország egy-egy iskolája csatlakozott. Keretein belül ökotáborokban, ökoversenyeken vehetnek részt a tanulók. Ennek célja az innováció és a fenntarthatóság előmozdítása nem csak az oktatásban, de a mindennapi életben is.

Az iskola koordinátorai Vistan Katalin biológia-kémia, Major Fazekas Anikó biológia-kémia és Lázár Csilla matematika-földrajz szakos tanárnők. Az iskolában tematikus napok keretein belül ismertetik a jelenlegi helyzetet a globális felmelegedésről, a környezettudatosságról. Ezeknek a megvalósításában aktívan segítenek a téma iránt érdeklődő tanítványaik is.

A két éve tartó ökoprojekten belül ez volt a negyedik, egyben az utolsó témanap.

Az előadást a gimnázium I.BG osztályának diákjai, Maár Eszter és Gajdoš Vilmos tartották, amiből a jelenlévő gimnazisták és az alapiskola kilencedikes tanulói megtudhatták:

– A fenntarthatatlan fogyasztás alapja a több mindig jobb elv. A gazdaságban mindenki minél nagyobb profitot akar termelni, és senki nem veszi figyelembe azt, hogy a természeti erőforrások – amikből a termékek készülnek – véges mennyiségben állnak a rendelkezésünkre.

– Fenntarthatóan akkor élünk, ha csak annyit veszünk el a természetből, amennyit vissza is tudunk adni. Emelett úgy próbáljuk meg kielégíteni jelen szükségleteinket, hogy ne veszélyeztessük a jövő nemzedékét.

Hírdetés

– Az ökológiai lábnyom azt jelzi, hogy mekkora földterületre van szüksége egy adott csoportnak az erőforrás-felhasználás fenntartásához és az általuk termelt hulladék kezelésére.
Jelenleg a Föld teljes lakosságának ökológiai lábnyoma háromszor akkora, mint a Föld összes biológiailag aktív területe.

– A nagy népszerűségnek örvendő boldogságkutatások (happiness research) feltárták, hogy a boldogság legfőbb meghatározója nem az anyagi javak gyarapodása, hanem az emberi kapcsolatok minősége és a javakhoz való spirituális viszonyulás.

Az előadást követően egy ökokvízben mérték össze tudásukat az osztályok annak alapján, amik elhangzottak a prezentáció során.
A három legügyesebb osztály ajándékban részesült.

Ezután vette kezdetét a zsibvásár.

A Diákönkormányzat a hónap elején ezüstsávos minősítésben részesült a Regionalné Centrum Mládeže által a 2023/2024-es tanév munkájáért.

Annak ellenére, hogy első alkalommal szerveztek ilyet az iskolában, nagy sikert aratott a kezdeményezés. Nem csak sokan hoztak eladásra szánt dolgokat, de elég sokat sikerült is eladni a diákoknak a portékáikból.

A nézelődés és a vásárlás kellemes hangulatban telt.

Többen is úgy nyilatkoztak, hogy úgy érezték, mintha egy turkálóban lennének kint a városban.

A szervezők célja, hogy a zsibvásár hagyománnyá váljon és évente többször is megrendezésre kerüljön, ezzel is segítve egymást és a Földünket is.

(Chovan Lilla/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »