A Felvidék természeti kincseit a legszebbek közé választotta egy brit portál

A Felvidék természeti kincseit a legszebbek közé választotta egy brit portál

A Saveoneenergy.com portál szerint a felvidéki nemzeti parkok a harmadik legszebbek Európában – írja a TASR – a legszebb közülük pedig a Murányi-fennsík Nemzeti Park. 

A Szlovák Erdészkamara szóvivője, Dávid Hančinský szerint a Murányi-fennsíkon dolgozó erdészek munkájából látható, hogy Szlovákiában a nemzeti parkokban is tudnak vigyázni a természetre. Elmondása szerint az ott dolgozók ügyelnek arra, hogy az erdők zöldek maradjanak, és minden funkciójukat ellássák.

A fa amellett, hogy megújuló nyersanyag, rengeteg szén-dioxidot köt le, vizet is tárol, gyümölcsöket terem, ráadásul pihenőhelyet is biztosít az erdei állatok számára – tette hozzá Hančinský.

Hírdetés

Az erdészek az erdők mellett a lovak legeltetésére szolgáló rétekkel is törődnek. A Murányi-fennsíkon zajlik a murányi fajtának nevezett, noriker lovakkal vérfrissített lóállomány tenyésztése, amit a Lesy SR állami szervezet biztosít. A szóvivő szerint ez a terület egyik sajátossága, amit a helyiek és az erdészek karöltve hoztak létre a múltban.

(TASR/Felvidék.ma)

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »