A feltámadás öröme a békétlenségbe is békességet hoz – Kolibaszentelés a debreceni főszékesegyházban

A feltámadás öröme a békétlenségbe is békességet hoz – Kolibaszentelés a debreceni főszékesegyházban

A kolibaszentelés szertartását nagyböjt első péntekjén végzik a görögkatolikusok. A március 4-i böjti liturgiát a debreceni főszékesegyházban Seszták István főhelynök végezte.

Nagyböjti utazásunk akarva-akaratlanul is halad, mégpedig oda, ahová el szeretnénk jutni, abba a békés, békességes állapotba, amit Krisztus feltámadása jelent. A hívő ember azért viszi végbe a nagyböjti zarándoklását és futását, mert részese szeretne lenni Krisztus feltámadásának, annak az eseménynek, amely az igazi békességet hozza el a világba minden esztendőben, akkor is, hogyha a világ békétlen – hangsúlyozta Seszták István.

Krisztus feltámadása az az állapot – folytatta –, amelyben az ember rácsodálkozik arra, hogyha az Isten akaratát követi és az Istenben él, akkor rend van. Az után vágyakozunk, hogy ebben az esztendőben az Isten ajándékozzon meg minket a paradicsomi állapottal, melynek elvesztése az ember kudarca. Az Isten nem változtatja meg az örökké tartó teremtés szándékát, azt a békességet, nyugalmat, amelyet az ember akkor tisztel és tart meg, ha követi Isten akaratát – tette hozzá a főhelynök. – A nagyböjti futásunk kezdetén talán bölcs egyházunk eszünkbe juttatja, hogy az ember elvesztette ezt a békességét. Bárhogyan is élünk az esztendőben, a böjt arra szolgál, hogy kikristályosítsuk ezt az utat: a visszatalálást, a megtalálást és a rátalálást.

Tanítását Seszták István azzal zárta, imádkozik azért, hogy ebben a békétlen világban, a magunk békétlenségében is érezzük meg: az Isten keres minket, szándéka van velünk.

Hírdetés

„Az Isten a maga szeretetében, ebben az esztendőben, ebben a húsvétban is meg akar minket a legnagyobbal ajándékozni, az igazi paradicsomi állapottal, a békességgel, amelyben tudjuk, hogy az ember útja egyedül az Isten akaratának keresése.”

A kolibát a Szent Miklós Diákotthon és a Szent Miklós Roma Szakkollégium diákjai készítették el. Megáldását követően szétosztották a jelen lévő hívek között.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »