A Fehér Ház együtt érez az oroszországi koncerttermi támadás áldozataival

A Fehér Ház együtt érez az oroszországi koncerttermi támadás áldozataival

A Fehér Ház együtt érez az oroszországi koncerttermi támadás áldozataival Kulcsár Péter2024. 03. 22., p – 20:52

A Fehér Ház együtt érez a rettenetes oroszországi koncerttermi támadás áldozataival – közölte az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő pénteken.

„Egyelőre nem tudok több részletet közölni” – mondta John Kirby, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok további információkhoz kíván jutni.

Hírügynökségi jelentések szerint a Moszkva melletti Krasznogorszkban öt ember nyitott tüzet gépfegyverből a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában. A támadásban sokan meghaltak és megsebesültek.

Kirby hozzátette: a Fehér Háznak nem áll rendelkezésére olyan értesülés, amely szerint Ukrajnának vagy ukránoknak köze lenne a lövöldözéshez.

„Nem tanácsolnám, hogy ilyen korai stádiumban Ukrajnával való kapcsolatról beszéljünk” – hangsúlyozta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Hírdetés

Kirby megjegyzésére reagálva Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, ossza meg Moszkvával az információit, amelyek alapján biztos, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban.

„A Fehér Ház azt mondta, nem látja jelét annak, hogy Ukrajna vagy ukránok részesei lettek volna a moszkvai terrorakciónak. Milyen alapon vonnak le washingtoni hivatalnokok bármilyen következtetést valakinek az ártatlanságáról egy tragédia közepette?” – tette fel a kérdést.

„Ha Washingtonnak vannak információi, ossza meg őket, ha nincsenek, ne nyilatkozzon így!” – mondta Zaharova.

John Kirby a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem bátorítja és nem segíti Ukrajnát Oroszországon belüli csapások végrehajtására.

Kirby nem volt hajlandó kommentálni a The Financial Times brit napilap értesülését, amely szerint az Egyesült Államok felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz energetikai létesítmények elleni dróntámadásokat, illetve figyelmeztette Kijevet, hogy azokkal megtorlást, valamint a nemzetközi olajárak emelkedését provokálhatja ki.

A szóvivő annyit közölt, Washington hosszú távú politikája, hogy ne bátorítsa az ukránokat Oroszországon belüli csapások végrehajtására.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »