A dunaföldvári plébánia két restaurált festménye is látható a Kiscelli Múzeum kiállításán

A dunaföldvári plébánia két restaurált festménye is látható a Kiscelli Múzeum kiállításán

Restaurálták a dunaföldvári plébánia több szakrális témájú festményét, melyek közül kettő a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumában tekinthető meg október 9-ig, a Schervitz Mátyás budai barokk festő című kiállításon. A képek kulcsfontosságúak Schervitz Mátyás oltárképfestészetének megismerésében.

A dunaföldvári plébánia egy Mária-képet és egy Szent Ferencet ábrázoló festményt kölcsönzött a Kiscelli Múzeumban rendezett kiállítás számára. A restaurált képek a tárlat zárását követően a plébánia hittantermét, illetve a dunaföldvári Szent Anna-templomot (Barátok temploma) gazdagítják majd.

A Mária-festményen a Szeplőtelen Szűzanya látható, amint egy liliomot (a szűzi tisztaság jelképét) vesz át. Mária feje körül tizenkét csillag, lába alatt a holdsarló és a világmindenséget jelképező kék gömb. A 17–18. században a pestisjárványok idején terjedtek el a hasonló Mária-ábrázolások. A népi felfogás szerint a halálszeplőnek is nevezett pestistől a bűn szeplőjétől mentes Szűzanya képes megóvni. Ádám és Éva alakja is az ősbűnnel összefüggésben került a képre.

A másik kép középpontjában Assisi Szent Ferenc látható a háttérben, a saját kezével újjáépített Porciunkula-kápolnával. A festmény előterében Leó testvér látható, aki a hagyomány szerint feljegyezte az áldás szövegét.

Hírdetés

Szintén a közelmúltban fejeződött be a dunaföldvári plébániához tartozó bölcskei Szentháromság-templom częstochowai Fekete Madonna-kegykép másolatának restaurálása, melyet – oltárra helyezését követően – augusztus 14-én, szentmise keretében áldott meg Szabó Oszkár plébános.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Szabó Oszkár plébános Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »