A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új nyírkércsi köznevelési intézményében is elindult a tanév

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új nyírkércsi köznevelési intézményében is elindult a tanév

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a 2022/23-as tanévtől kezdődően új iskolával bővíti köznevelési intézményeinek körét. A nyírkércsi Petőfi Sándor Általános Iskola az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde tagiskolájaként fog működni. A tanévnyitó ünnepséget szeptember 1-én tartották Nyírkércsen.

Az eseményen jelen volt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Törő András püspöki irodaigazgató, Panyi József plébános, iskolalelkész, Orosz Zoltán görögkatolikus parókus, Szilágyi Zsolt, Nyírkércs alpolgármestere, Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti és Türk László oktatásszervezési EKIF főigazgatók, Rozinka Mihály, a házigazda intézményvezetője, Csománé Zahorák Erzsébet, az átvett tagintézmény vezetője, az egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői, a nyírkércsi óvoda vezetője, az iskola pedagógusai, diákjai.

Az ünnepélyes tanévnyitó a Himnusz közös eléneklésével és Szentlélekhívással kezdődött az immár katolikus nyírkércsi iskolában, ahol Csománé Zahorák Erzsébet tagintézmény-vezető beszédében először is az első osztályos gyermekekhez szólt. Biztosította őket afelől, hogy az iskola egész közössége a segítségükre lesz abban, hogy egyre bátrabbak és magabiztosabbak legyenek. Majd a tanévhez sok-sok szorgalmat, nagyon jó egészséget és megannyi örömteli pillanatot kívánt a gyermekeknek.

A tagintézmény-vezető örömmel köszöntötte a felsőbb éveseket is. A nyolcadikos diákokat arra kérte, tanuljanak szorgalmasan, vegyenek részt aktívan az iskola életében, hogy igazán sikeres és emlékezetes legyen ez az utolsó év.

A szülőkhöz fordulva megköszönte, hogy ezt az iskolát választották gyermekeik nevelésének színteréül. Arra is kérte a szülőket, hogy osszák meg véleményüket, tapasztalataikat az iskoláról, beszéljenek az esetlegesen felmerülő problémákról a közös megoldás érdekében.

Az iskola életének szellemiségében változás történt, a vezető ehhez kapcsolódóan is szólt a jelenlévőkhöz: „A kereszténység 2000 év óta mindig is nagy figyelmet fordított a gyermekek, a fiatalok nevelésére, oktatására, nemcsak szaktudást, hanem egy egységes, harmonikus világnézetet is közvetít, amely által a gyermek megsejti, mi az egész világ oka és célja, mi az életének legfőbb vezérfonala. Erkölcsi tartást ad: szeretetre, nagylelkűségre, becsületességre, hitre nevel” – fogalmazott, örömét fejezve ki annak kapcsán, hogy szeptember 1-jével a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye vette át a tagintézmény fenntartását.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az iskola új fenntartója nevében köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, az egyházmegye a nyírkércsi önkormányzat és a szülők megkeresésére vette át az iskolát abba az intézményi közösségébe, ahol már 30 éves köznevelési intézménnyel is találkozhatunk. Örömmel tettek eleget ennek a kérésnek, mert már megtapasztalták a katolikus oktatás-nevelés gyümölcseit: számtalan, az egyházmegyében végzett fiatal életútja igazolja ezt. A főpásztor példaként említette az ünnepségen is részt vevő Törő András irodaigazgató atyát, aki egykor a debreceni Szent József Gimnázium diákja volt. Tanulmányaiban egészen Rómáig is eljutott, ahol teológiai doktorátust szerzett.

Hírdetés

„A katolikus iskolának az a célja, értelme, hogy a fiatalok megkapják azt a fajta nevelést, lelkiséget, amely képessé teszi őket arra, hogy felelősséget vállalni tudó, elköteleződésre képes felnőttekké váljanak” – mondta a főpásztor, majd kifejtette: katolikus pedagógia nem létezik, de katolikus pedagógus igen, aki ezt a gondolkodásmódot, életformát felvállalja és létével továbbadja. Ma nem arra van szükség, hogy sokat beszéljünk Jézus Krisztusról, hanem arra, hogy Jézus Krisztus szeretetét képviseljük ott, ahol élünk. Nyírkércsen szeretnénk képviselni az ő szeretetét a gyermekek előtt, mert „ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,14).

A pedagógusoknak nagyszerű hivatásuk van, mert, ahogy belépnek minden nap az iskolába, minden nap a mennyországba lépnek be: hiszen ránéznek a gyermekekre, és akkor már nem az lesz a kérdés, hogy miből, hanem, hogy miért, kiért végzik a munkájukat, kiért dolgoznak, fáradoznak egy egész iskolai éven keresztül.

A hit nem könnyű, de Isten ajándéka. Ehhez egyszerűen csak ki kell nyitni a szívünket. Ezt a nyitottságot várom el a munkatársaimtól, és kérem, hogy legyenek nyitva Isten, egymás és a gyermekek előtt, és fogadják Isten kegyelmét, szeretetét, majd átengedve ezt a saját szívükön, juttassák el másokhoz!” – mondta a főpásztor.

Ezt követően került sor az iskola, és a Panyi József iskolalelkész által az iskolának ajándékozott kereszt megáldására. József atya elmondta, a keresztet 20 évvel ezelőtt vásárolta más tárgyakkal együtt egy fafaragótól, hogy segítse annak megélhetését. Eddig őrizte, a plébánia falára sem került ki, most azonban eljött az ideje, hogy betöltse funkcióját.

A teljes beszámoló és fotógaléria IDE kattintva érhető el.

Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »