A buziásfürdői katolikus templom búcsúünnepe a város ünnepe is

A buziásfürdői katolikus templom búcsúünnepe a város ünnepe is

A buziásfürdői római katolikus templom főoltárán található festmény a Szűzanyát ábrázolja, karján a kisded Jézussal; köröttük angyalok. A templomot Szűz Mária Szent Neve ünnepe alkalmából szentelték fel, a város római katolikus közösségét Szűz Mária oltalmába helyezték. Az idei búcsúünnepen, szeptember 4-én Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatott be szentmisét Buziásfürdőn.

A főpásztort Vodila Szilárd Jenő helyi plébános üdvözölte, aki hangsúlyozta: a hívek mindig örömmel fogadják körükben a megyéspüspököt, mert szavai bátorítón, ösztönzőleg hatnak, hogy a nehéz idők ellenére se csüggedjenek el.

A plébános köszöntötte a német népviseletbe öltözött gyermekeket és fiatalokat, akik közül sokan az ortodox vallásfelekezethez tartoznak, de úgy döntöttek, hogy e napon együtt ünnepelnek a római katolikus közösséggel.

A szentmisén koncelebrált Josef Gander svájci lelkipásztor.

Homíliájában Pál József Csaba püspök az adott evangéliumi részhez kapcsolódóan három gondolatot emelt ki: Istent mindig az élet középpontjába helyezni, hordozni a keresztet és Isten követése mellett dönteni.

„A Krisztussal való találkozás alapvető az életben. Ti, akik ma eljöttetek ide, és olyan szép volt, ahogyan zeneszóval, boldogan, népviseletben vonultatok végig a városon, a jelenlétetek által széppé tettétek a templom ünnepét. Ez az ünnep nemcsak arra hív, hogy egy adott napon örüljünk és boldogok legyünk, hanem mindennap.

Ma itt, ebben a templomban kérjük ezt a kegyelmet” – buzdított szentbeszédében a főpásztor.

Hírdetés

A liturgia zenei szolgálatát a templomi énekkar látta el  Bajkai-Fábián Róbert, a temesvári Szent György-székesegyház orgonistája vezetésével.

A búcsúi szentmisén részt vett Ovidiu Ganț parlamenti képviselő, a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) képviselője; Johann Fernbach, a Bánsági Német Demokrata Fórum elnöke és Eda-Ioana Kurz asszony, a buziásfürdői Német Demokrata Fórum elnöke.

A szentmise végén a megyéspüspök megáldotta a Kirchweih-fát, majd a színes népviseletbe öltözött gyermekek és fiatalok rövid táncot mutattak be a temesvári Banater Musikanten együttes kíséretében.

Ezt követően a jelenlévők a város két ortodox templomához vonultak, ahol Mircea Maier plébános és Sergiu-Marian Zaharia plébános fogadta őket.

A két templom előtt az ortodox papok és  Pál József Csaba temesvári megyéspüspök áldásában részesültek a hívek.

A helyi hatóságok és a különböző vallási felekezetek közösségei együttműködésének és a szervezésben való részvételüknek köszönhetően a buziásfürdői római katolikus templom búcsúünnepe a város ünnepévé vált.

Forrás és fotó: Gerhardus.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »