A briteknél oltási útlevél lép életbe

Nagy-Britanniában hétfőtől lép életbe az oltási útlevél, amely digitálisan és papíralapon is elérhető lesz.

A brit nemzeti egészségügyi szolgáltatás (NHS) telefonos alkalmazásában elérhető lesz az oltási útlevél azok számára, akik már mindkét dózist megkapták – írta a BBC, idézi a Hirado.

A digitális és a papírváltozat is május 17-től lép életbe,

ugyanis Nagy-Britanniában ekkor oldják fel a külföldre történő utazások tilalmát.

Az NHS alkalmazását egyébként már a receptek újbóli felírására, időpontok kérésére és orvosi papírok megtekintésére is használták, és egyéb oltások megtekintésére is alkalmas, ezentúl a koronavírus elleni oltáséra is, bár ezt a funkciót előbb jóvá kell hagynia egy háziorvosnak is.

Hírdetés

A frissítés során azt tervezik, hogy a koronavírus elleni vakcinákat új menüpontban lehet majd megtekinteni, így a jóváhagyásra már nem lesz szükség.

Azt tanácsolták az embereknek, hogy legalább két héttel utazás előtt regisztráljanak az alkalmazásba. A papíralapú igazolást legalább öt nappal a második oltás után igényelhetik, és legalább öt nap, mire megérkezik.

Azonban a brit kormány azt is közölte, hogy még nincs túl sok ország, amely elfogadná az oltási igazolást,

ezért a legtöbb külföldre utazó személynek továbbra is teszteltetni kell majd indulás előtt.

Anglia jelenleg 12 országba engedélyezte az utazást úgy, hogy visszatéréskor nem szükséges a karantén, ám ezek az országok közül nem mindegyik enged be angol turistákat. A listát háromhetente felülvizsgálják.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »