A béna kacsa hápog

A béna kacsa hápog

A Heger-kormány múlt év december 15-e óta közjogilag béna kacsa. Azon a napon vonta meg a bizalmat a parlament a ciklus elején még masszív többséggel kormányozni kezdő kabinettől. Csekély három hónap telt el azóta, s köszöni szépen, a kormány a helyén van, és további bő hat hónapig még bérelt helye van a bársonyszékekben.

Igazi lelkesítő demokrata tempó, amelyen felbuzdulva az ügyvivő kormányfő még a legutóbbi választásokon győztes pártot is hátrahagyva kormányozza az országot az önmaga által felkent Demokrati színeiben. Őszintén szólva azon sem csodálkoznánk, ha Szlovákiát, ezt a demokratikus mintaországot a Pentagon minapi jelentésében vizionált idegen anyahajó szondái vizslatnák.

Gondolom, a kedves olvasó is egyetért azzal, hogy a szlovák demokrácia kinőtte szűkre szabott Földünket, messzi galaxisok étere után kiált.

Be kell látnunk, hogy az idegen szondák magas szürkéinek, avagy kis zöld emberkéinek vizsgálódásaik során jeles országunk megértésében komoly nehézségei támadhatnak. Előzőleg legyőzték a teret és az időt, átvergődtek egy vagy több féreglyukon, de Szlovákiába beletörik a foguk, ha van nekik. Ezen nehézségek tükrében a mi elhanyagolható gondjaink, hogy itt élünk Szlovákiában, igazán bagatellnek mondhatók. Kozmikus értelemben legalábbis.

Hírdetés

Nemkülönben érdekes lehet, főként földi ízlésnek kidülledt idegen szemmel, amilyen életformákat hív életre a szlovák közélet.

Galaxisokat összekötő szürreális látomás a nagybetűs szlovák Politikus és egy magas szürke szikéjének véletlen találkozása a boncasztalon. Sajnos a kidülledt szemű szakemberek nem kockáztathatnak egy univerzumot leterítő koronavírus-járványt, ezért várniuk kell a laborszökevénnyel ágynak esett Igor Matovič galaktikus beszámíthatósági tesztjével.

Igaz, ami igaz, Eduard Hegeren van mit vizsgálni. Korlátozott jogkörű kormányfőként úgy röptet rozsdás gépmadarakat a szomszédba, ahogy azt egy félgyarmati sorban lévő demokratikus mintaország miniszterelnökétől a nagy víz túloldalán elvárják. Szép, szép, mondhatnánk – és még minden negyedik szlovákiai választónak tetszik is a kormányfő igyekezete.

A másik háromnegyed meg fogja be a csőrét, ez a kormány, bár megbukott, de szent demokratikus küldetéstudatánál fogva szeptemberig még annyi jót tehet ezzel az országgal, hogy a végén úgyis mindannyian hápogni fogunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »