A Belügyminisztérium a diákok tiltakozására is rákérdez a szülőknek kiküldött kérdőívében

Miközben tanárokat bocsátanak el polgári engedetlenség miatt, a Belügyminisztérium (BM) online kérdőívet töltetne ki a szülőkkel a közoktatásról, melyben egy kérdés erejéig a tanárokkal szolidáris diákok tiltakozása is szerepel. Ezt pedig a tárca úgy fogalmazta meg, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják-e a béremelésért folytatott demonstrációkba.

A kérdőív anonim kitöltésének platformjául a hekkertámadásokra kevéssé felkészült Kréta rendszer szolgál.

Ismert, az utóbbi napokban nyolc tanárt rúgtak ki három középiskolából, vagy ahogy a belügyi tárca fogalmazott, “rendkívüli felmentéssel” szüntették meg közalkalmazotti jogviszonyát. Ugyanakkor az újabb elbocsátások hírére 33 iskolában kezdtek bele a tanárok a polgári engedetlenség különféle formáiba decembertől. Az újabb kirúgási hullámra válaszul a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) úgy reagált, a kirúgás aránytalan büntetés azon pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak. Emellett a PSZ felháborítónak tartja, hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára.

A Belügyminisztérium csütörtöki közleményében azt írta, minden köznevelési intézményben tanuló gyermek szülője, gondviselője kitöltheti azt a kérdőívet, amelynek kérdései “az oktatásban leginkább érintettek véleményének megismerését célozzák”.

A Pintér Sándor vezette tárca tájékoztatása szerint a kérdések a többi között a biztonságos és rendezett iskolai környezetre, a házi feladat elkészítésének időigényére, a tanulók tanítási órákon kívüli, szervezett elfoglaltságára, az iskolai teljesítmény objektív mérésére vonatkoznak. A feltett kérdéseken mellett pedig lehetőség van arra, hogy a szülők, gondviselők bármilyen más véleményt, javaslatot eljuttassanak a minisztériumhoz.

Az ominózus, december 15-ig kitölthető kérdőív utolsó kérdése azonban arra kérdez rá a szülőknél:

Hírdetés

egyetértenek-e azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba.

A Belügyminisztérium szülőknek küldött kérdőíve az oktatásról
Képernyőkép


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »