A ballib szociológia eredményei

Pedig mindenki ismeri a Maslow-piramist, ez ma már közhelyes téma.

Leegyszerűsítve: Maslow szerint 5 szint van, legalul a túlélés, s onnan felfelé a biztonság, majd a megbecsülés, aztán az önbizalom, legfelül meg az önmegvalósítás. Azt akarja ez mondani, helyesen, hogy az általános emberi viselkedés ilyen: ahhoz, hogy az ember felsőbb szintre lépjen, az alatta lévőnek meg kell valósulnia. Nyilván vannak kivételes emberek – különcök, mártírok, hősök, stb. -, de ezek minden társadalomban törpe kisebbség.

A ballib logika kettős mércét alkalmaz.

Amikor ballib értékekről van szó, akkor az elvárás: az ember legyen „polgár”, azaz legyen képes ne csak a saját zsebét nézni, ne csak az orráig látni, hanem ezen „felülemelkedve” magasabb értékek nevében fellépni. Lásd: az öntudatos „polgár” bár szegénységben él, nem hajt fejet az „oligarcha” előtt, hanem marad büszke szegény.

Hírdetés

Amint azonban az ember valamilyen, ballib szempontból negatív érték mellett kötelezi el magát, akkor ez már nem „felülemelkedés”, hanem „butaság”, „funkcionális analfabetizmus”, „jobbágy mentalitás”. Lásd: hogyan lehet, hogy az ember szegénységben él, mégse lázad fel.

Persze Maslow se azt mondja, egy adott szintnek maximálisan meg kell lennie, inkább azt: ha az egyáltalán nincs meg, akkor nincs felmenetel. Azaz pl. a legalsó szinten ha megvan a túlélés, akkor is lehet feljebb menni, ha ez a túlélés alapszintű.

Vásárhelyi interjújáról jutott eszembe, amiben iszonyatos mennyiségű baromság hangzik el, de ő legalább őszinte, tényleg hiszi mindezt:

Addig jó nekünk, míg a ballib csúcsértelmiség ilyen fanatikus, s ennyire nem érti a valóságot.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »