Óriási ötlete van Szanyi Tibornak

Szanyi Tibor szerint egységes európai minimálbér meghatározására van szükség, amelynek óránként bruttó 1450 forintnak kellene lennie. Azt is elárulta: a jövő évi kongresszuson személyi változások lesznek a pártvezetésben.

A szocialista politikus pénteken Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy Magyarországon kirívóan magas a munkavállalók kizsákmányolása, amit az is mutat, hogy miközben Európa központi részén 10 euró körüli minimális munkaóradíjat fizetnek, addig Magyarországon ez az összeg a 2 eurót sem éri el, a közmunkások esetében pedig 1 euró. Ez azért is elfogadhatatlan, mert a két régió gazdasági teljesítménye között nincs ekkora különbség – jelentette ki.

Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy Magyarországon bérharcot kell folytatni, aminek szerinte meg is van az anyagi forrása. A gazdasági növekedés bevételei mellett példaként említette erre az évenkénti 2300-2500 milliárd forintos adó- és vámhátralékot, továbbá a 6000 milliárd forintos kiesést okozó feketegazdaságot, majd megjegyezte, a minimálbér havi nettó 100 ezer forintra emelése évente mintegy 200 milliárd forintos többletkiadással járna.

Hírdetés

A baloldal új jelszava: adóigazság

Szanyi Tibor kiemelte, a baloldal egyik új jelszavának az adóigazságnak kell lennie, aminek része kell hogy legyen a multinacionális nagyvállalatok jelenleginél nagyobb adóztatása is. A szocialista EP-képviselő szerint Európában évente a magyar GDP hússzorosának megfelelő adót nem fizetnek be. Példaként említette a Google-t és a Facebookot, amelyek megfogalmazása szerint a kontinensen egyetlen euró közterhet sem fizetnek, valamint a tíz legnagyobb magyarországi vállalatot, amelyek közlése alapján itteni bevételeik után összességében kevesebb mint egy százalék adót fizetnek.

A politikus emellett szólt arról is, hogy Európa keleti felének hallatlanul sokat segítene, ha az élelmiszerek áfáját 0-5 százalékra lehetne csökkenteni. Szanyi kitért továbbá arra, hogy egyes vélemények szerint a VW-botrány összefüggésben lehet azzal, hogy az európai országok drasztikus, akár 30-50 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentésre akarják kötelezni a világ legfejlettebb országait, köztük például az Egyesült Államokat, ahol a botrány kitört.

Szanyi Tibor és Gúr Nándor kérdésekre reagálva egybehangzóan azt mondták, hogy jövő tavasszal várhatók személyi változások pártjukban. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a változások mögött nem elégedetlenség van, csupán olyan vérfrissítés lesz, amely időnként szükséges minden szervezetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »