Fogadalomtételt ünnepeltek a temesvár-erzsébetvárosi Jézus Szentséges Szíve-templomban

Fogadalomtételt ünnepeltek a temesvár-erzsébetvárosi Jézus Szentséges Szíve-templomban

Andreea Amalia Andrieș nővér, aki a Thouret Szent Johanna Antida szűz által alapított Keresztény Szeretet Nővérei Kongregáció tagja, szeptember 29-én, vasárnap örökfogadalmat tett. Az ünnepélyes eseményre a temesvár-erzsébetvárosi Jézus Szentséges Szíve-templomban került sor szentmise keretében.

A szentmise főcelebránsa Dirschl Johann általános helynök volt, koncelebrált Marin Matieș esperes, karánsebesi plébános, Barazsuly István SDS helyi plébános. A szentmisén jelen volt Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus püspök.

A Keresztény Szeretet Nővérei kongregáció részéről jelen volt Anna Maria Senatore provinciális nővér és a tartományi tanácsosok, valamint a Romániában, vagyis Temesváron, Oravicabányán, Râmnicu Vâlcea-n és Bukarestben tevékenykedő nővérek, továbbá családtagok, rokonok, barátok és hívek. A szentmise zenei szolgálatát a Harmonia Christi ökumenikus ifjúsági kórus látta el Iustin Călin vezetésével.

Az örökfogadalom-tétel Andreea Amalia Andrieș nővér bemutatásával kezdődött.

„Isten kegyelméből a Keresztény Szeretet Nővérei Közösségében felfedeztem a teljes egészében Istennek és a szegényeknek szentelt élet örömét. Ma, hogy Jézus Krisztus szeretetére válaszoljak és az ő példáját kövessem, kérem, hogy a Keresztény Szeretet Nővérei családjában Isten dicséretére és a szegények vigasztalására letehessem életre szóló fogadalmamat – mondta Andreea nővér.

Homíliájában Marin Matieș plébános mindenekelőtt Andreea nővérhez intézte szavait: Hálát adunk Istennek a hivatás ajándékáért. Ez kegyelem, meghívás, amelyre az ember válaszolhat. A mai fogadalmad, Andreea nővér, jel ebben a világban, mert a megszentelt életet élő személyek, a szerzetesek és apácák Istent mutatják meg a világnak.

Miután nyilvánosan kifejezte szándékát, hogy Jézus Krisztust a szegények személyében szolgálja, a Mindenszentek litániája alatt Andreea nővér az alázat és az Istennek való teljes odaadás jeleként a földre borult.

A szentmise végén Ioan Călin Bot lugosi püspök így fogalmazott: Meghatottan tekintünk Istennek e művére. Nem érthetjük meg, ami ma történt, ezt az elköteleződést. Ami Andreea nővér szívében történik és kibontakozik, az egyedülálló, az ő és Isten titka. Köszönjük, tisztelt Andrieș család, az Egyház nevében, mert a romániai katolikus püspöki kar nevében vagyok jelen ezen az ünnepségen, ezt a drága és egyedülálló ajándékot: az önök leányát. Andreea nővér, légy továbbra is bátor és vigyél fényt az életed által!

A lugosi püspök köszönetet mondott továbbá a Thouret Szent Johanna Antida által alapított Keresztény Szeretet Nővéreinek a misszióért, amelyet az egész világon, Romániában és különösen a lugosi egyházmegyében végeznek.

Hírdetés

Andreea nővér köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek ezen az ünnepen, illetve segítettek annak megszervezésében, a szalvatoriánus atyák közösségének a támogatásért, a Harmonia Christi kórusnak, a nővérek közösségének és nem utolsó sorban szüleinek és testvérének, akik „ma IGEN-t mondtak” vele együtt.

Barazsuly István plébános megköszönte Andreea nővérnek az erzsébetvárosi plébánián végzett szolgálatát: Ma még ünnepelünk, de a jövő héttől elkezdjük a hittanórákat a gyermekeknek, így Andreea nővér is megkezdi a munkát.

Végezetül Dirschl Johann általános helynök Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből vett idézettel kívánt minden jót Andreea nővérnek: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”.

*

Thouret Szent Johanna Antida, a Keresztény Szeretet Nővérei Kongregáció alapítója 1765. november 27-én született a franciaországi Sancey-le-Long településen, egy parasztcsaládban. Édesanyja elvesztése után 1787-ben úgy döntött, hogy 22 évesen belép a párizsi Páli Szent Vince Szeretet Leányai Társulatba (irgalmas nővérek), de 1789-ben kitört a francia forradalom, és minden szerzetesrendet betiltottak.

Ezután követte Receveur apátot a németországi Freiburgba száműzetésbe, és vele együtt a betegek ápolásának és a fiatal lányok nevelésének szentelte magát. Ezután Svájcba utazott, majd végül sikerült visszatérnie Franciaországba, Besançonba, ahol 1797-ben szegény lányok számára iskolát nyitott, anélkül, hogy feladta volna a betegek ápolását. Más fiatal nők is csatlakoztak hozzá, így 1799 áprilisában új szerzetesi társulatot alapított a Keresztény Szeretet Nővérei néven, amely I. Napóleon édesanyja, Letizia Ramolino támogatásának köszönhetően gyorsan elterjedt Franciaországban, Svájcban, Savoyában és Nápolyban. 1818 novemberében Rómába utazott, hogy megszerezze a pápai jóváhagyást rendje számára. A Rómától 60 kilométerre fekvő Tagliacozzo városában megalapította második rendházát Olaszországban. Alessandro Mastroddi báró, a város nagylelkű ura felkérte őt a helyi ifjúság keresztény nevelésére.

1819-ben a társulat elnyerte VII. Piusz pápa jóváhagyását is, aki kivonta a rendet a püspöki joghatóság alól. Johanna Antida anya élete végén visszavonult Nápolyba, ahol az egykori Regina Coeli-kolostorban hunyt el 1826. augusztus 24-én. 1926-ban boldoggá, majd 1934-ben szentté avatták.

A temesvári egyházmegye területén a Keresztény Szeretet Nővérei Kongregáció tagjai Oravicabányán, az Ovidiu Cosmuța oravicabányai görögkatolikus parókus által koordinált, a gyermeküket családi támogatás nélkül nevelő vagy családon belüli erőszakot elszenvedő anyáknak otthont adó „Casa Mama Virginia” központban, valamint Temesváron, az Erzsébetvárosban, az 1 Decembrie utca 1 szám alatti szalvatoriánus rendház épületében lévő Vino și vezi (Jöjj és lásd!) kollégiumban tevékenykednek.

Forrás: Temesvári Római Katolikus EgyházmegyeVatikáni Rádió

Fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »