Először regisztrálták Szlovákia területén az ázsiai lódarázs előfordulását

Először regisztrálták Szlovákia területén az ázsiai lódarázs előfordulását

 Először regisztrálták Szlovákia területén az ázsiai lódarázs előfordulását. Ez egy invazív faj, amely eredetileg Délkelet-Ázsiában őshonos. Az ázsiai lódarázs első megerősített esetét szeptember 28-án, szombaton jelentették az érsekújvári járásbeli Tótmegyerről (Palárikovo), mégpedig a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala (ŠOP SR) által kezelt gyorsriasztási rendszerhez kapcsolódó mobilalkalmazáson keresztül.

A szakértők ellenőrizték a bejelentést és megerősítették a faj azonosítását. Ezzel egyidejűleg a Szlovák Tudományos Akadémia Biológiai és Biodiverzitás Központjának munkatársai is megerősítették a faj azonosságát.

A jelenleg folyamatban lévő terepszemle során a besztercebányai Pod Bánošom Szakközépiskolával együttműködve a szóban forgó faj más egyedeit is megfigyelték, és folyamatban van a fészkének felkutatása is, amelyet a későbbiekben az európai kiirtási tervnek megfelelően eltávolítanak.

Veszélyt jelent a méhekre és az emberi egészségre is

Az ázsiai lódarázs Ázsiában őshonos, és felkerült az Európai Unió azon invazív fajokat tartalmazó listájára, amelyek aggodalomra adnak okot. Az ázsiai lódarázs ugyanis nagy veszélyt jelent az őshonos beporzókra, köztük a méhekre, amelyek táplálékuk 80 százalékát teszik ki.

Emellett veszélyes a szúrós rovarokra allergiás emberekre, de a gyümölcstermesztőknek is problémát okoznak, mivel kárt okoznak a gyümölcsökben és a szőlőkben.

Hírdetés

A ŠOP szerint a faj valószínűleg természetes úton, Magyarországról került a területünkre, mivel magyarországi előfordulását Tótmegyertől mindössze 80 kilométerre jegyezték fel.

Oktató tevékenységeket folytatnak a helyi méhészekkel

Az Állami Természetvédelmi Hivatal több figyelemfelkeltő és oktató tevékenységet folytat ezen a területen a helyi méhészekkel. Jelenleg folyik a kommunikáció a Szlovák Tudományos Akadémia, a tűzoltóság, az irtók és a külföldi szakemberek között.

A ŠOP azt javasolja a méhészeknek, hogy továbbra is figyeljék a méhcsaládjaikat. Ha az invazív faj megjelenésének gyanúja felmerül, azt a gyorsriasztási rendszeren keresztül kell jelenteni.

 „Egyúttal szeretnénk megnyugtatni a lakosságot, hogy a szlovákiai helyzetet továbbra is figyelemmel kísérjük, ellenőrzés alatt tartjuk. Csak olyan jogi és természetes személyek végezhetik a szóban forgó fajok kezelését, akik megfelelő képzettséggel és engedélyekkel rendelkeznek” – írta a ŠOP.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »