Kellemes őszi hangulatban zajlott a ParkFest Zselízen

Kellemes őszi hangulatban zajlott a ParkFest Zselízen

A hamarosan megújuló, festői környezetű zselízi Esterházy kastélyparkban szervezték meg azt az őszi fesztivált, amely elsősorban a kulináris, gasztrokülönlegességeket hivatott ötvözni a könnyűzenével.

A Csemadok Zselízi Alapszervezeténél ugyanis nagy a hagyománya a különböző gasztronómiai bemutatóknak, látványkészítéseknek.

Korábban több projekt keretén belül is tartottak rétes-, lángos-, biracs-, habtorta-, kakaspörkölt- és palócleves készítő bemutatókat, akárcsak a Sacher Polgári Társulással karöltve rendszeresen tartanak Sacher-torta-készítő, kóstoló- és bemutató rendezvényeket.

Ezt kívánták egybekötni egy fesztivállal, ahol koncertélményeket is lehet mindehhez társítani.

A borongós szeptember végi napon reggeltől folytak a programok. Elsőként a kakaspörköltfőző-verseny vette kezdetét, amelybe a régióból összesen 12 csapat kapcsolódott be.

A győztesek sorrendjéről szakmai zsűri döntött, akik értékelése szerint a legfinomabb ízeket az vámosladányi „Garam menti fiatalok csapatá”-nak sikerült megalkotni. A képzeletbeli dobogó második fokán a zselízi nyugdíjasok szövetségének 3 tagú csapata, a harmadik helyezett pedig az oroszkai Csemadok lett. Ugyanakkor, azt, hogy mind a 12 csapat egészen kiváló étket főzött, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy csepp sem maradt már délutánra sem. A sok lelkes érdeklődő előszeretettel fogyasztotta a finomabbnál finomabb falatokat, holott a főszervezők egy-egy üst birka- és vadgulyást is biztosítottak az érdeklődők számára.

A délután folyamán interaktív bemutatók sora követte egymást.

Hírdetés

Előbb közös réteskészítésre, majd mákos-szilvás gombócot, mákos, darás és káposztás nudlit készítettek az ipolyszakállosiak, a Sacher-torta- és édességbemutatót pedig a Sacher PT tagjai biztosították.

Természetesen, akinek a felsoroltak közül egyik elemózsia sem nyerte el tetszését, az választhatott a különböző ételárusok széles választékából is. Akárcsak helyi termelők bor-, pálinka- és egyéb italkínálatából. A késő délután és az est folyamán aztán színpadra lépve szórakoztatta a nagyérdemű közönséget a lekéri Nosztalgia csoport, a helyi Akusztikus Nautilus rockbanda, a legendás magyarországi 3+2 együttes, illetve Igor Kmeťo.

A nap folyamán kézműves és termelői kirakodóvásár is volt a helyszínen, ahol helyi kézművesek és termelők mutatták be portékáikat a festői környezetű zselízi angolparkban. A gyerekek sem panaszkodhattak, népi játszóház, korhinta, ugrálóvár és arcfestés várt rájuk.

A rendezvényt az Európai Unió Interreg határon átívelő programjának Kisprojekt Alapjából a Csemadok Zselízi Alapszervezete, a Bagolyház Társulás és a Sacher Polgári Társulás rendezte meg.

„A telt házas rendezvényünk egyértelműen bizonyítja, hogy nagy igény mutatkozik az ilyen jellegű eseményekre. Minden résztvevő elégedetten távozott, és már most izgatottan várja a következő alkalmat. Mi pedig azon dolgozunk, hogy jövőre is hasonló színvonalú és nagyságrendű rendezvényt hozzunk létre” – nyilatkozta a rendezvény főszervezője, Kovács Csenger Adrienn.

Fotók: Puksa Mátyás Ferenc

(Csonka Ákos, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »