Épp most történik meg a "legendaváltás" a kerékpársportban

Épp most történik meg a "legendaváltás" a kerékpársportban

Az országúti kerékpársport legeredményesebb versenyzője, Eddy Merckx szerint a vasárnap domináns teljesítménnyel világbajnok Tadej Pogacar most egyértelműen felette áll.

A 26 éves szlovén bringás több mint 100 kilométerrel a cél előtt hagyta ott a többi esélyest a zürichi vb mezőnyversenyében, az utolsó 51,6 kilométert pedig egyedül tekerte végig, ezzel az első vb-elsőséget szerezte Szlovéniának. Egyúttal végrehajtotta azt a bravúrt, hogy a Giro d’Italia és a Tour de France megnyerése után diadalmaskodott a vb mezőnyversenyében, ezzel a sportág történetében harmadikként teljesítette az úgynevezett Tripla Koronát, amire előtte a legendás belga Merckx 1974-ben, valamint az ír Stephen Roche 1987-ben volt képes.

„Egyértelmű, hogy most felettem áll. Ezt egy kicsit már gondoltam magamban, látva, mit csinált a Tour de France-on, a ma estét követően viszont már nincs kétség többé” – fogalmazott vasárnap este a 79 éves Merckx a L’Équipe című francia sportnapilapnak nyilatkozva. Rámutatott, a különböző korszakokat nem lehet összehasonlítani, ugyanakkor „hihetetlen kerékpárosként” jellemezte Pogacart.

Hírdetés

„Egyetlen világbajnokságon sem támadtam a céltól száz kilométerre, amit ma elért, az elképzelhetetlen” – szögezte le Merckx. – „Pogacar egy hatalmas bajnok.”

Pogacart az elmúlt időszakban egyre többször hasonlítják a „Kannibál” becenevű egykori klasszis belga bringáshoz, aki 5 Tour de France-on, 5 Giro d’Italián és 1 Vuelta a Espanán győzött, az öt legnagyobb egynaposon, a Monumentumokon 19 sikert aratott, vb-címet pedig hármat nyert. Pogacar Monumentumon eddig hatszor diadalmaskodott, a Touron háromszor, a Girón egyszer nyert összetettet. A procyclingstats szakportál adatai alapján Merckx 279 profi győzelmet aratott, a szlovénnak a vasárnapi volt a 86., az életkorához viszonyítva több sikernél jár, mint az örökrangsorban 165 győzelemmel második, az év végén visszavonuló brit Mark Cavendish.

Ez volt Pogacar idei kilencedik versenye, a mérlege ebből hét siker, egy harmadik és egy hetedik hely, a szakaszokat és az összetett elsőségeket figyelembe véve már 23 győzelemnél jár 2024-ben. A tervek szerint még három olasz egynaposon teker ebben az esztendőben, köztük az év utolsó Monumentumán, a jövő héten szombaton esedékes lombardiai körversenyen. A XXI. században az egy naptári évet tekintve Alessandro Petacchié a rekord, az olasz sprinter 2005-ben 25 győzelemmel zárt. Az országúti szakág történetét 1876-tól kezdve rangsoroló dán Prestigelisten oldal összesítése alapján már most Pogacaré minden idők legsikeresebb idénye.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »