Kitört egy újabb nagy háború: elindult az izraeli offenzíva a Hizballáh ellen, órákon belül jöhet a szárazföldi invázió

Kitört egy újabb nagy háború: elindult az izraeli offenzíva a Hizballáh ellen, órákon belül jöhet a szárazföldi invázió

Hétfő este a jelek szerint megindult Izrael offenzívája a libanoni Hizballáh (Hezbollah) militáns (terror)szervezet ellen. Ezzel olyan eszkalációs lejtőre jutottunk a Közel-Keleten, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek. Az izraeli támadás nem volt minden előjel nélkül, órákkal korábban kiszivárgott Tel-Aviv szándéka.

Hétfő késő délután érkezett a hír egy amerikai tisztviselőtől, hogy Izrael „korlátozott szárazföldi hadműveletre készül Libanon területén”.

Nem sokkal később Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy megkezdődik a háború következő szakasza, amelynek célja az, hogy az Észak-Izraelből (a Hizballáh támadásai miatt) kitelepített izraeli lakosok hazatérhessenek. 

Miközben Gallant erről beszélt, Joe Biden amerikai elnök tűzszünetre szólított fel a Közel-Keleten.

Hírdetés

Közép-Európai idő szerint este nyolckor a Times of Izrael már arról írt, hogy az izraeli katonai vezetés megkapta az USA-tól a jóváhagyást az offenzívára.

Libanon déli határánál ekkorra már izraeli hadosztályok sorakoztak fel. Törökország valósággal tajtékzott a dühtől, és felszólította az ENSZ-t, hogy akár erővel is akadályozzák meg Izrael szándékait.

Nagyjából ugyanekkor egy amerikai tisztviselő a Reutesnek jelentette ki, hogy küszöbön a szárazföldi invázió.

Jelenleg a libanoni hátárnál még csak az izraeli tüzérség kezdett akcióba, ami azt jelenti, hogy előkészítik a terepet a benyomulásra. Órák, vagy csak percek kérdése, és a tényleges invázió elkezdődik. 

Körkép.sk, Reuters, WSJ


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »