Parlamentbe mérte a Magyar Szövetséget a Focus-ügynökség

Ha idén szeptemberben lettek volna a parlamenti választások, azt most is a Smer-SD nyerte volna meg a szavazatok 23,3 százalékával. A második helyen a Progresívne Slovensko jutna be 22,1 százalékkal, míg a harmadik a Hlas-SD lenne 12,8 százalékkal – derült ki a Focus-ügynökség legfrissebb felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint a választók bejuttatnák a parlamentbe a Republikát (7,9 százalék), a KDH-t (6 százalék), az SaS-t (5,6 százalék), valamint a Magyar Szövetséget (5,2 százalék) és a Demokrati-t is (5 százalék).

Nem jutna be a törvényhozásba a jelenleg kormánykoalíciós szereplő SNS (4,7 százalék) és a szintén parlamentben belülről politizáló Slovensko, Kresťanska únia, Za ľudí hármas (4,1 százalék). Ugyancsak a küszöb alatt végezne a Sme rodina (3,2 százalék). A felmérés szerint a többi párt és mozgalom nem érné el az 1 százalékos támogatottságot.

Hírdetés

A fentiek alapján Ficoéknak 40 képviselőjük lenne a parlamentben, az PS-nek 38, a Hlas-SD-nek 22. 13 képviselője lenne a Republikának, míg a KDH és az SaS 10-10 fővel képviseltetné magát, a Magyar Szövetségnek 9, a Demokratinak pedig 8 helye lenne.

Miután az SNS nem jutna be a parlamentbe, a jelenlegi Smer-Hlas-SNS koalíció sem jöhetne létre. A szocdemeknek összesen 62 képviselőjük lenne, ami nem elég a kormányzáshoz. Feltehetőleg a KDH-t és a Magyar Szövetséget csábítanák együttműködésre, amivel 81 képviselőjük lenne.

A felmérést 1017 fő megkérdezésével készítették szeptember 17. és 26. között.

teraz.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »