Budai Várnegyed: Már épül a József főhercegi palota díszkerítése

Budai Várnegyed: Már épül a József főhercegi palota díszkerítése

Megkezdték a József főhercegi palota kertjét szegélyező díszes kerítés építését – közölte a Nemzeti Hauszmann Programm facebookos bejegyzésében.

Budai Várnegyed: Tervezett ütemben halad a József főhercegi palota újjászületése

A palotához stílusában szervesen illeszkedő építmény eredetileg 1906-ra készült el. Északról és délről kapuzat fogta közre, amelynek nyílásában kétszárnyú kovácsoltvas kapuszerkezet, oromzatán a főhercegi címer és a korona kapott helyet. A kerti lodzsát egy-egy bástyaszerű torony zárta le, melynek gúla formájú sisakját sasmadaras szobordíszek ékesítették. Az építmény kerti oldalán árkádsor, emeleti részén pedig ión oszlopsor állt, ezek tartották a pergola gerendázatát.

Hírdetés

A díszes kerítés szinte sértetlenül vészelte át a II. világháborút, csupán a déli toronysisak és a pergola sérült meg. Ennek ellenére a háborút követően a teljes építményt elbontották, helyén hosszú évtizedekig elhanyagolt rommező állt.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében most eredeti formájában áll helyre a kerti lodzsa és a hozzá kapcsolódó kapuzatok is. A munkálatok jelenlegi fázisábana tetősíkok találkozásánál már felhelyezték a horganylemezből készült, lángmotívumokban végződő gerincelemeket és csúcsdíszeket. Zajlik a homlokzati elemek beépítése, melynek során a lábazatra faragott köveket, ezek fölé pedig nagy teherbírású tartókonzolokra szerelt, könnyített burkolati rendszert építenek ki.

Habsburg-Lotaringiai József Károly főherceg palotája 1906-ra készült el Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban. Az épület Budapest 1944-45-ös ostroma idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, ennek ellenére 1968-ban felrobbantották. A palota eredeti állapotában épül újjá, amely a jövőben az Alkotmánybíróság méltó otthona lesz.

Facebook/Nemzeti Hauszmann Programm


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »