Kazinczy Ferenc és Rákóczi nyomában jártak a gömöri Csemadok-tagok

Kazinczy Ferenc és Rákóczi nyomában jártak a gömöri Csemadok-tagok

A Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya szeptember 21-én kirándulást szervezett Kazinczy Ferenc, a magyar nyelv 19. századi nyelvújítója születésének 265. évfordulója alkalmából.

A Csemadok több alapszervezetének (Almágy, Bátka, Gesztete, Nemesradnót, Tamásfala, Rimaszombat) tagjai ellátogattak a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomra ( amely nevét Kazinczytól kapta).

A Magyar Nyelv Múzeumában megtekintették többek között a „ Szokott ösvényen szokatlanul“ című, Kazinczy életét bemutató állandó kiállítást és az „Egész úton hazafelé…“ című, Petőfi vándorlásait bemutató kiállítást, a régi kúria helyén álló Emlékcsarnokot, melyben a rimaszombati születésű szobrász, Ferenczy István (Marsalkó János által befejezett) alkotása, egy fehér márványból készült mellszobor idézi fel az író alakját.

Hírdetés

Az időjárás is kedvezett, a szeptemberi napsütésben a kirándulók bejárhatták a különleges szépségű parkot is, ahol a család sírkertjében álló emlékoszlop alatt nyugszik Kazinczy Ferenc és felesége, Török Sophie, az oszlop körül pedig négy gyermekük és három unokájuk.

A múzeumi látogatás és a Múzeumkert Vendéglőben elfogyasztott finom ebéd után a társaság továbbindult Borsiba, a felújított Rákóczi-kastélyba, II. Rákóczi Ferenc születésének helyére.

A magyar reneszánsz építészet kiemelkedő épületének termeiben gazdag kiállítás mutatja be a fejedelem életútját, aminek megtekintése után, a kora esti órákban indultak haza sok szép élménnyel gazdagodva a kissé fáradt, de jókedvű és elégedett kirándulók.

(Povinszky Elvira, Csemadok Rimaszombati TV FB/ Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »