Megjelent az Új Ember 2024. szeptember 29-i száma

Megjelent az Új Ember 2024. szeptember 29-i száma

Az Új Ember idei 39. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Assisi Szent Ferenc stigmatizációjának 800. évfordulóját ünnepelték a budapest-vízivárosi Szent Ferenc sebei templomban szeptember 16-án. A Ferences Család közös ünnepén Berhidai Piusz OFM provinciális mutatott be szentmisét.

A ferences jubileumok sorában idén a stigmatizáció áll a középpontban. Az évforduló központi üzenete: „Sebekből új élet”, azaz a szenvedés sebeiből új élet születhet. A stigmatizáció jubileuma kapcsán két központi megemlékezést tartottak szeptember közepén: Székely János szombathelyi megyéspüspökkel keresztutat jártak a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén az óbudai kiscelli kálvárián, illetve a stigmákról elnevezett budapesti templomba hívták a Ferences Család tagjait.

Az ünnephez kapcsolódva Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa mutatott be szentmisét szeptember 17-én az Alcantarai Szent Péter tiszteletére szentelt pesti ferences templomban. Az ünnepi szertartásokról készült tudóstásainkból összeállítást közlünk lapunkban.

Hírül adjuk, hogy idén ősszel ünneplik hazánk legnagyobb múltra visszatekintő, évről évre megszakítás nélkül megszervezett katolikus ifjúsági rendezvénye, a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 50. évfordulóját. A szervezők jubileumi találkozót hirdetnek október 5-ére a nagymarosi plébániakertben, hogy hálát adjanak Istennek a találkozó kegyelmeiért, az itt született hivatásokért, házasságokért, megtérésekért. „Boldog az a nép, amely tud ünnepelni!” (Zsolt 89,16) a rendezvény mottója. A jubileumhoz kapcsolódva Nagymaros egyik alapemberével, Hadi Ferenccel és az ifjúsági találkozók szervezésében szintén tevékeny családtagjaival készült beszélgetést is olvashatnak a lapban.

Hírdetés

A Mindenki Születésnapja Alapítvány első alkalommal szervezett életpárti sétát Budapesten szeptember 21-én. A rendezvényen mintegy háromezren vettek részt. Beszámolót közlünk az eseményről lapunk 8. oldalán.

Összefoglalót adunk közre a Pannonhalmi Főapátságban szeptember 20–21-én rendezett nemzetközi ökumenikus konferenciáról is. Az Élő és holt kövekből épült templom című tanácskozás az Egyházról szólt; előadást tartott többek között Rowan Williams korábbi canterburyi érsek és Christoph Schönborn OP bíboros, bécsi érsek is.

A Mértékadó kulturális mellékletben különleges beszélgetést olvashatnak Ujvári Barbarával, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett, majd Iránban folytatta tanulmányait. Ujvári Barbara 2018 ót él és dolgozik egy olyan országban, melynek síita iszlám vallása nemcsak a politikai életet határozza meg, de át- meg átszövi a mindennapokat is. Tapasztalatairól és arról kérdeztük, hogyan éli, élheti meg ott a hitét egy katolikus keresztény.

Lőrincz Sándor készített interjút Bérczes Lászlóval, aki újra a Csiky Gergely Színházban rendez. A Vaknyugat, a Bányavakság, a Tél, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, A gát, a Rivaldafény, A vágy villamosa után a Jászai Mari-díjas a rendező ezúttal egy kortárs norvég író, a Nobel-díjas Jon Fosse Őszi álom című darabját állítja színpadra, amelyben a szerző az emberi természet kiismerhetetlen gazdagságára fókuszál.

Mészáros Ákos nosztalgiázó jegyzetében a budafoki Helytörténeti Gyűjtemény épületében nemrég nyílt kiállítást mutatja be. A tárlat címe: Volt egyszer egy Budapest-Budafok helyiérdekű villamos vasút. Óda a 43-as villamoshoz (is).

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »