Még él az Aranykert! – Fodor Péter dunaszerdahelyi kiállítása

Még él az Aranykert! – Fodor Péter dunaszerdahelyi kiállítása

Jó hangulatban és nagy érdeklődés mellett nyílt meg ma délután a nyékvárkonyi Fodor Péter természetfotós Élő Aranykert című kiállítása a Csallóközi Múzeum kiállítótermében. A tárlatot a Felvidék.má-t is működtető Szövetség a Közös Célokért Dunaszerdahely város támogatásával pályázati úton valósította meg.

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, a kiállítás innovatív módon mutatja be Csallóköz meseszép élővilágát és lehetőséget teremt a helyi turisztikai értékek megismerésére, elősegítve a szülőföldhöz való kötődés kialakítását. A színvonalas fotóművészeti kiállítás és a hozzá kötődő múzeumpedagógiai foglalkozások megszervezése a biológiatanár végzettségű Fodor Péter munkásságára épül, aki a csallóközi természetet és élővilágot mutatja be művészi fényképei által – emelte ki a rendezvény háziasszonya, Tilajčík Edit.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Amint azt hangsúlyozták, a kiállítás a Szövetség a Közös Célokért pályázatának köszönhetően valósult meg, a társszervező Csallóközi Múzeummal közösen, Dunaszerdahely város pénzügyi hozzájárulásával.

Karaffa Attila alpolgármester, egyben a kiállítás fővédnöke, az ünnepélyes megnyitón úgy fogalmazott, a természetfotókat nézve azokat az értékeket látja, amelyek egy csallóközi ember szívéhez közeliek, fontosak.

Karaffa Attila (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Mint mondta, Fodor Péter arra vállalkozott, hogy a számunkra kedves és fontos csallóközi természeti értékek hírét vigye a világban természetfotóin keresztül.

A szervezők nevében Hideghéthy Andrea, a kiállítás ötletgazdája végtelen hálájának adott hangot az ünnepélyes megnyitón. Köszöntőjében aláhúzta, számára a fotókon a szülőföld iránti szeretet és elköteleződés jelenik meg, ami egyúttal szervezetük, a Szövetség a Közös Célokért társulás alapításától annak hitvallása is. Megköszönve a Csallóközi Múzeumnak, hogy befogadták a kiállítást, kiemelte, lehetőség nyílik arra is, hogy a dunaszerdahelyi oktatási intézmények tanulóit vendégül lássák és megmutassák nekik ezeket a fotókon megörökített természeti értékeket, arra tanítva őket, hogy vigyázzanak rá, becsüljék meg.

Hideghéthy Andrea (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója hangsúlyozta, a múzeum arculatába tökéletesen illeszkedik Fodor Péter kiállítása, hiszen intézményük egyik fontos küldetése, hogy dokumentálja a környező természetet és a környezet változásait.

Hírdetés

Emellett a múzeumok nemzetközi normái között is szerepel, hogy fontos szerepet vállaljanak a regionális identitás kialakításában – fűzte hozzá.

Ezért is mondott rögtön igent a Szövetség a Közös Célokért ötletére és a pályázat megvalósítására, amelyre nem utolsósorban múzeumpedagógiai programot is lehet építeni, bevonva a környező iskolák diákságát. Az igazgató kiemelte még Fodor Péter egyedülálló tehetségét a természetfotózáshoz.

Nagy Iván (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Gazdag József, a Vasárnap főszerkesztője, egyúttal a kiállítás kurátora ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, Fodor Péter fotói azt bizonyítják, hogy az Aranykert még él. „Még létezik egy világ, amelyben üstökös gyöngyikék nyílnak az út mellett, ahol szitakötők és közönséges boglárkák kergetőznek a levegőben és a szürke gémek törpeharcsát vacsoráznak” – jegyezte meg.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ezek a képek ma még valósak, de rajtunk is múlik, hogy évtizedek múlva is aktuálisak maradnak-e, vagy csak egy letűnt világ dokumentumai lesznek. „Tegyünk érte, ki-ki saját eszközeivel, hogy ez az aranykert, 10-20-30 év múlva is élő aranykert legyen!” – zárta gondolatait. A családi magazin főszerkesztője megemlítette, Fodor Péter képeivel a Vasárnap olvasói is hetente találkozhatnak, ha fellapozzák az újságot.

A jó hangulatú, élményekben gazdag ünnepi megnyitón Molnár Máté Vajda János Nádas a tavon című versét szavalta, majd Mezei Ernő zongoraművész, a dunaszerdahelyi és somorjai zeneiskola tanára zongorajátékát hallgathatta meg a szép számban megjelent közönség.

Gazdag József (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Közülük néhányan szívesen megosztották a Felvidék.ma tudósítójával, mit gondolnak a kiállított képekről. A megszólított érdeklődők kivétel nélkül azt emelték ki,

hogy a képek látványa megnyugvást, lelassulást hoz a rohanó világunkban.

Azt is kiemelték, rácsodálkoznak a képek láttán, milyen csodák léteznek a közvetlen környezetünkben, amelyeket észre sem veszünk a szürke hétköznapokon.

Molnár Máté (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Ajánljuk olvasóink figyelmébe is ezeket a csodákat! Fodor Péter kiállítása 2024. október 12-ig látogatható a Csallóközi Múzeum nyitvatartási idejében.

(SZE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »