Térképeken Putyin háborúja: több helyen is áttörtek az oroszok, sorra szerzik a területeket

Térképeken Putyin háborúja: több helyen is áttörtek az oroszok, sorra szerzik a területeket

Az ukrajnai háborút rendszeresen monitorozó WarMapper tett közzé friss térképeket az ukrajnai háború frontvonalainak alakulásáról. Az elmúlt egy hét változásait bemutató térképeken szinte mindenütt az oroszok kisebb-nagyobb területi nyereségei láthatók, írja a Portfólió.

  • Moszkva nekilátott az ukrán csapatok kiszorításának Kurszk megyében, ahol jelentősen csökkent a Kijev ellenőrzése alatt álló terület nagysága. Bár a kelet-európai ország páncélosai azóta több helyen is újra áttörtek az orosz határvonalon, ezekkel számottevő területi nyereséget nem tudtak elérni.
  • A két éve szinte folyamatos orosz támadás alatt álló Vuhledárnál is megerősítik a híreket: egyre kilátástalanabb az ukrán védők helyzete. Itt a várostól északra és nyugatra található területeken ért el sikereket Oroszország, a település már a szürkezóna része.
  • Nem álltak meg a harcok az északkeleti Kupjanszknál sem, itt az orosz alakulatok hamarosan kettévághatják az ukrán erőket, amennyiben elérik az Oszkil folyót. Az elmúlt egy hétben itt egy áttörés területét erősítették meg a támadók.
  • A nagy figyelmet kapó Pokrovszknál két területen is haladnak az oroszok. Északon Mirnohrad felé haladnak, míg délen Ukrajinszk városánál szereztek meg területeket az ukránoktól. A frontszakaszon azonban a korábbi pánikra okot adó tempó lecsökkent, Kijevnek sikerült megfognia valamelyest az oroszok lendületét.
  • A Szvatovó-Kreminna szakaszon Makijivkánál kisebb sikereket értek el a támadók, sikerült átkelniük a Zserebecs-folyón, ezzel itt is megnyílhat az út az Oszkilig.
  • Hírdetés

  • A Bahmuttól északra található Sziverszknél kisebb területi sikereket értek el az oroszok, kevéssel sikerült előretolniuk a frontvonalat.
  • Russia has entered the stronghold of Vuhledar after taking new positions to both the north and west. Vuhledar has been a focus of Russian assaults for almost 2 years.
    (2/7) pic.twitter.com/hxN1541bTy

    — War Mapper (@War_Mapper) September 25, 2024

    Russia has consolidated control in the Pokrovsk direction taking positions between the settlements of Hrodivka and Novohrodivka.
    (4/7) pic.twitter.com/Gm7BqoOu8O

    — War Mapper (@War_Mapper) September 25, 2024

    Russia has secured most of Makiivka, crossing the Zherebets’ river at multiple points within and around the settlement.
    (6/7) pic.twitter.com/02vqy258E9

    — War Mapper (@War_Mapper) September 25, 2024

    Russia has continued advances southeast of Sivers’k, this time advancing along the rail line to the city.
    (7/7) pic.twitter.com/8YoiIN5Ufs

    — War Mapper (@War_Mapper) September 25, 2024

    A harcok jelenlegi állás nem túl kedvező Ukrajna számára, hiszen főleg a keleti szektorokban jelentős haladást értek el az oroszok, valamint a kurszki betörés mérete is jelentősen csökkent.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »