ENSZ-főtitkár: Libanon nem válhat második Gázai övezetté

A közel-keleti helyzet további elmérgesedésére figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár kedden New Yorkban az ENSZ Közgyűlés csúcsszintű általános vitájának megnyitóján.

"Sem a libanoni, sem az izraeli nép, de az emberek világszerte sem engedhetik meg maguknak azt, hogy Libanonból egy második Gázai övezet váljék" – jelentette ki a világszervezet vezető diplomatája.

Úgy fogalmazott, hogy Libanon a szakadék szélén áll, az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktus pedig egy "véget nem érő rémálom", amely a teljes régió lángba borításával fenyeget.

"A gyilkolás és pusztítás üteme és mértéke a Gázai övezetben főtitkári megbízatásom alatt nem látott mértéket ért el" – mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy semmi sem igazolhatja a Hamász 2023. október 7-én végrehajtott, összehangolt terrortámadását, ahogy a palesztinok kollektív megbüntetését sem.

Beszédében Guterres szóvá tette, hogy a világ több térségében a kormányok ellenőrzés nélkül azt tehetnek, amit csak akarnak, anélkül, hogy felelősségre vonnák őket. "Megtámadhatnak más országokat, egész társadalmakat tehetnek tönkre, vagy fittyet hánynak saját népük jólétére" – nehezményezte. "A büntetlenség világában" – mint hangsúlyozta – veszélybe kerülnek a nemzetközi jog alapelvei és az ENSZ Alapokmánya. Politikailag és erkölcsi értelemben is ez elfogadhatatlan – tette hozzá.

Hírdetés

Maszúd Peszeskján iráni elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott, kedden közzétett interjújában arról beszélt, hogy a Hezbollah libanoni síita milícia nem képes egymagában szembeszállni Izraellel. "A Hezbollah nem állhat ki egyedül egy olyan országgal szemben, amelyet nyugati államok védelmeznek, támogatnak, illetve látnak el" – mondta Peszeskján. Az iráni elnök Guterreshez hasonlóan szintén arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy "ne hagyja odáig fajulni a dolgokat, hogy egy második Gázai övezet váljék Libanonból".

Peszeskján New Yorkban újságíróknak azt mondta, hogy "mi tudjuk talán a legjobban, hogy egy nagyobb háború kitörése a Közel-Keleten nem válik hasznára senkinek sem". "Izrael az, aki nagyobb konfliktust akar kirobbantani" – tette hozzá.

A hétfőn végrehajtott izraeli légicsapásokban a libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint több mint 550-en vesztették életüket, köztük több tucatnyi gyermek. Az izraeli hadsereg állítása szerint mintegy 1600 célpontot támadtak, és a Hezbollah számos harcosával végeztek.

Irán felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket "az esztelen" izraeli eszkalációval szemben.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter hétfőn este az X-en tett bejegyzésében felhívta a figyelmet arra is, hogy a teheráni vezetés nem fogja tétlenül nézni a történéseket. "Libanon és Palesztina lakosainak oldalán állunk" – fogalmazott.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »