Az ápolónői kamara is elutasítja a kormány konszolidációs intézkedéseit

Az ápolónői kamara is elutasítja a kormány konszolidációs intézkedéseit Mészáros Richárd2024. 09. 24., k – 16:38

A Szlovákiai Ápolónők Kamarája (KOS) is csatlakozott a kormány konszolidációs intézkedéseit elutasító nővérkamarához. „Arra számítottunk, hogy az egészségügyi tárca és a kormány olyan konszolidációs intézkedéseket fogad el, amelyek nem rontják az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, stabilizálják a helyzetet és hozzájárulnak a terepen dolgozó nővérek számának növeléséhez, akik az ápolónőknek és a családtagjukat ápoló embereknek segítenek” – jelentette ki Iveta Ždiľová, a kamara alelnöke.

Hírdetés

A kamara figyelmeztet, hogy az intézkedések miatt veszélybe került a házi betegápolás, ráadásul most is több ilyen nővérre lenne szükség. „Huzamos ideje nehéz olyan nővéreket találni, akik felügyelik a szociális otthonokban történő gondozást és a házi ápolást, és segítséget nyújtanak, hogy ne kelljen a sok esetben távoli sürgősségre utazni a javarészt mozgásképtelen ápoltakkal” – magyarázta Ždiľová.

Hozzátette, hogy az ápolói és gondozói ellátás jelenti a betegek hosszan tartó ápolásának alapját, az ezt felügyelő nővérek pedig fontos láncszemek a rendszerben. A kamara felhívta a figyelmet, hogy kétségtelenül a házi betegápolás a legolcsóbb az állam számára, emellett tehermentesíti az egészségügyet.

Az Egészségügyi Nővérek és Szülésasszisztensek Szlovákiai Kamarája (SKSaPA), továbbá számos egészségügyi érdekképviseleti szövetség is visszautasította a kormány tervezett intézkedéseit, melyek között szerepel az egészségügyi dolgozók bérének kisebb emelése is, ami várhatóan tovább növeli a szakemberhiányt. Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter a bírálatokra reagálva kijelentette, a konszolidációnak egyáltalán nem lenne szabad érintenie az így is nehéz helyzetben levő egészségügyet. Azt is hozzátette, a minisztérium intézkedéseket fogad el a hatékonyabb irányítás érdekében.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »