Két árvízi fázis közé "szorult" Dunabogdány

Két árvízi fázis közé "szorult" Dunabogdány

A településen nem iható az ivóvíz az árvíz miatt. A polgármester elmondta, hogy egyelőre emiatt nem tudják elkezdeni a védművek bontását.

Mint arról az Infostart korábban beszámolt, Dunabogdányban nem iható az ivóvíz az árvíz miatt, lajtos kocsikkal viszik a vizet a lakóknak. A polgármester az InfoRádióban elmondta: két nappal ezelőtt „esett el” az északi kút, a másik pedig egy nappal később. A hétfői eredmények szennyeződést mutattak ki a vízben.

„Valószínűleg annyira szárazak voltak a területek, hogy az oda kilépő dunavízben lévő szennyeződések az üres hajszálereken nagyon gyorsan leszivárogtak addig a szívó rétegig, ahonnan a parti szűrésű kutak a vizet veszik. Most azt várjuk, hogy mikor tisztulnak ki újra” – nyilatkozta Schuszter Gergely.

Hírdetés

Még nem tudni, hogy ez mikorra következhet be. Hétfőn ismét vettek vízmintát a szakemberek, valamikor délután lesz eredmény. hogy ma már vettek újra vízmintát, elvitték, és délután lesz eredmény. A vizet fürdésre, WC-öblítésre lehet használni, de meginni egyelőre nem szabad, főzésre sem ajánlják még forralással sem.

„Ameddig a helyzet nem javul, használjuk azokat a vizeket, amiket amúgy is betároltunk az árvíz alatt, illetve a Fővárosi Vízművek több lajtos kocsival érkezett a településre, ezzel látja el a lakosságot” – mondta a településvezető.

Dunabogdányban még harmadfokú árvízvédelmi készültség van életben az ivóvíz veszélyeztetettsége miatt, és amíg ez a helyzet, addig nem kezdődhet meg a védművek bontása. „Most két árvízi fázis között vagyunk”, jegyezte meg Schuszter Gergely, utalva arra, hogy most még nem tudnak a takarítással és a bontással haladni, csak ennek a szakasznak az elejére léptek be. Mndenesetre önkéntesek már jelentkeztek a munkára, sok tízezer zsákot kell elszállítani és kiborítani, ami hatalmas munka lesz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »