Merjünk kérdezni Istentől, mint a gyermekek – Hálaadó szentmisét tartottak Tiszapalkonyán

Merjünk kérdezni Istentől, mint a gyermekek – Hálaadó szentmisét tartottak Tiszapalkonyán

Hálaadó szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszapalkonyán szeptember 22-én, ahol a főpásztor megáldotta a Szent István király-templom felújított épületét.

A szentmise kezdetén a helyi egyházközség és az ifjúság versekkel köszöntötte az érseket.

Az eseményen jelen volt Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára is, aki köszöntőjében kiemelte: 1323 óta, több mint 700 éve van temploma a településnek. Ez a vidék is megtapasztalta a történelem viharait, melynek a templom is sokszor áldozatául esett. A politikus háláját fejezte ki, hogy sok jó ember összefogásának köszönhetően most megújult.

Homíliájában Ternyák Csaba egri érsek a napi evangéliumhoz kapcsolódva úgy fogalmazott: „A tanítványok Jézus mellett arról tanakodtak, hogy melyikük a legnagyobb közülük. Honnan tudjuk ezt? Jézus megkérdezte tőlük, miről beszélgetnek. Jézus összefoglalta nekik küldetésének lényegét. Mi Krisztus küldetése? Azért jött, hogy tanúságot tegyen az Istenről. Ezért megölték, de harmadnapra feltámadt. Isten szeretetét akkor tudjuk igazából megtapasztalni, hogyha megfogalmazzuk a kérdéseket. Fontos, hogy jó kérdéseink legyenek” – emelte ki a főpásztor.

Életünk kapcsán számos felesleges kérdéssel foglalkozunk, olyan dolgokkal, mint az apostolok is, hogy vajon ki a „nagyobb” közöttünk: ki a fontosabb, kinek van magasabb rangú beosztása, több pénze, szebb háza, jobb mobiltelefonja, ki öltözködik szebben? Rengeteg olyan kérdés, amelyek nem is másodlagosak, hanem harmadlagosak az igazi kérdésekkel összevetve.

Ezért olyan fontos ez a templom, ahová örömmel mennek a hívek, hogy imádkozzanak, feltegyék a kérdéseket Istennek, és hogy kérdéseikre választ kapjanak.

Hírdetés

Tele van a szívünk kérdésekkel. Miért a szenvedés? Miért ilyen rövid az életünk? És ha ilyen rövid, akkor miért van betegség? Miért van halál? Miért van hirtelen, váratlan halál? Mindezekre a választ hitünk segítségével próbáljuk megfogalmazni, és Isten ad is válaszokat imádságainkban. „Erre való a templom, hogy Ővele találkozzunk, hogy Vele beszélgessünk, hogy kérdezz-felelek alakuljon ki közöttünk az Isten házában. Mi vagyunk Isten igazi temploma, az élő kövekből épült templom. Mert

Az Isten házában meg kell találnunk az egymáshoz vezető utat, békejobbot kell tudnunk nyújtani egymásnak, hogy ne legyen harag, veszekedés, irigykedés, gyűlölet. Tanuljuk meg olvasni életünk eseményeit, Isten szeretetének a megnyilvánulásait, hogy hálával tudjunk rájuk tekinteni. Legyünk hálásak, és merjünk gyermekek lenni, Isten szeretett gyermekei!” – tanított Tiszapalkonyán Ternyák Csaba érsek.

A főpásztor a szentmisében megáldotta a felújított templomot.

Az egyházközség életében az elmúlt időszakban számos fontos esemény történt: 2021-ben  a templomtető és a héjazat cseréje, a templomkülső homlokzati felújítása, a zsalugáterek cseréje. 2022-ben a teljes elektromos hálózatot korszerűsítették és új hangosítási rendszerrel gazdagodott a templom. Emellett a plébánia udvarát is megszépítették. 2023-ban a templom belső falait, ajtóit festették újra, s kicserélték az ablakokat. A főbejárat fölé új emléktába készült, a templom előtti tér pedig új kerítést és térkövezést kapott, valamint felújítottak egy útszéli keresztet is.

Szöveg: Domán Vivien

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »