Magyar családok, magyarként magyar iskolába adják a gyermekeiket!

Magyar családok, magyarként magyar iskolába adják a gyermekeiket!

Az elsősöket köszöntő ösztöndíjátadásra Rimaszombat és vidéke térségben a Rákóczi Szövetség Gömörben Polgári Társulás szervezésében szeptember 18-19-e között került sor több helyszínen.

A rimaszombati átadón, melyre a volt Iparoskör épületében került sor szeptember 19-én délben, közreműködtek a Tompa Mihály Alapiskola és a Református Alapiskola harmadikos tanulói. Betekintést nyerhettünk egy vidám iskolai szünetbe, s részünk lehetett egy zenés számtanórában.

Beszédet mondott Gyurán Ágnes, az SZMPSZ Rimaszombati Területi Választmányának elnöke és Halász Attila, Rimaszombat város alpolgármestere, a Magyar Szövetség járási elnöke. Megköszönték a Rákóczi Szövetség támogatását, s köszönetet mondtak a szülők felelős döntéséért, hogy magyar iskolát választottak gyermekeiknek.

Gyurán Ágnes és Halász Attila (Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma)

Gyurán Ágnes elmondta, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének a küldetése, hogy segítse az oktatási-nevelési intézményeket, lehetőség szerint ehhez szakmai hátteret nyújtson, szorgalmazza az intézmények közötti együttműködést, a jó gyakorlatok terjesztését, segítse a szlovákiai magyar iskolákat, pedagógusokat és az anyanyelvi oktatást.

„Gratulálok a szülőknek, hogy a magyar iskolát választották, ez a döntés meghatározza majd a gyermekük életét, identitását, közösségi kapcsolatait” – szögezte le.

A Rákóczi Szövetségnek megköszönte a munkáját, amelynek szellemi értékét felbecsülhetetlennek nevezte. Köszönetet mondott az együttérzésért, a törődéséért, hogy gondolnak a felvidéki magyar iskolásokra.

Halász Attila örömét fejezte ki, hogy ilyen szép létszámúak a rimaszombati magyar első osztályok, ugyanakkor kifejezte, hogy igazán akkor örülne, ha az egész terem nézőterét megtöltenék majd a jövőben. „Remélem, hogy majd ezt is el fogjuk érni” – tette hozzá bizakodva.

Elmondta, hogy a magyar közösség Rimaszombatban egyre bővül, s meg tud élni egy adott színvonalon és együttműködni ebben a térségben, s ehhez az önkormányzat is igyekszik hozzájárulni.

„A mai napon a nagy köszönet azonban a Rákóczi Szövetségnek és a magyar kormánynak jár, hiszen nemcsak Rimaszombatban, s nemcsak a Felvidéken, de az egész Kárpát-medencében működő magyar oktatási intézményeknek nyújt támogatást” – mondta.

Halász Attila, Rimaszombat alpolgármestere köszönti a résztvevőket (Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma)

Hírdetés

Hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar családok, magyarként magyar iskolába adják a gyermekeiket.

„Közösségünkre nézve a magyar iskolaválasztás az alap. Itt tanulják meg a kultúránkat, a nemzettudatot, amiből aztán meríthetnek az életben. S hogy mindezek mellé még megtanulnak más nyelveket, az csak előny és pozitívum. De taníttassuk a gyermekeinket magyarként magyarul! Így lesz erősebb a közösségünk Rimaszombatban, Gömörben, a Felvidéken, de az egész Kárpát-medencében” – szögezte le.

Az elsősöknek sok sikert kívánt az iskolához, a szülőknek pedig türelmet az együtt tanuláshoz.

A Rákóczi Szövetség budapesti irodájából Sullivan Ferenc, Székely Tamás és Fekete Dániel személyesen eljöttek, hogy egyenként minden szülőnek megköszönjék a felelős döntést, hogy gyermekeiket magyar oktatási intézménybe íratták, s ezzel támogatják magyar közösségünk megmaradását.

„Szeretnénk átadni egy szimbolikus köszönetnyilvánítást, elismerést egy 10 000 forintos bankjegy formájában. Erre még az adventi időszakban tettünk önöknek ígéretet, amikor az óvodások egy mesekönyvet és egy tábla csokoládét kaphattak tőlünk. A mesekönyv bevezetőjében fogalmaztuk meg azt az ígéretünket, hogy amennyiben magyar iskolát választanak, úgy egyrészt eljuttatunk önökhöz jó minőségű iskolatáskákat, a másik ígéretünk pedig vonatkozott a mai eseményünk apropójára” – foglalta össze Sullivan Ferenc.

A Rákóczi Szövetség munkatársai Budapestről (Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma)

Sullivan Ferenc kifejtette, hogy a Rákóczi Szövetség még 2006-ban indította el a Magyar Iskolaválasztási Programját. Akkor azt tapasztalták, hogy elég nagyarányú volt azon magyar anyanyelvű családba születő gyermekek száma, akik nem az anyanyelvű oktatást választották, s ezen szeretett volna a Rákóczi Szövetség a maga eszközeivel javítani.

Azóta alapvetően pozitív tendenciát mutatnak a számok.

„Nőtt a magyar iskolát választók aránya a magyar közösségen belül. Illetve a tavalyi 2023-as tanévben 2006 óta a legmagasabb volt a magyar iskolakezdők száma. Meggyőződésünk immár 35 éve, hogy az anyanyelven tanulás a legjobb választás mind a gyermek jövője és boldogulása, mind a magyar közösség megmaradása szempontjából” – mondta.

A borítékkal nagyon sok magyarországi felajánló, önkormányzat, civil szervezet, támogató kézfogását hozták el, akik mindannyian a Rákóczi Szövetséggel együtt gratulálnak a magyar iskolaválasztáshoz.

A Rákóczi Szövetség Gömörben Polgári Társulás a Magyar Iskolaválasztási Program keretében 24 iskolával működik együtt. Ezek Radnót, Cakó, Dobóca, Simonyi, Serke, Gesztete, Almágy, Tajti, Újbást, Ajnácskő, Balogfala, Várgede, Feled, Szútor, Jánosi, Guszona, Rimaszombat (4 iskola), Bátka, Nagybalog, Uzapanyit és Baraca, ahol összesen 337 gyermek van, akit magyar iskolába írattak.

Ösztöndíjátadás Rimaszombatban (Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma)

A Rimaszombat és vidéke térségben az ösztöndíjátadások szervezését segítette a Szövetség a Közös Célokért rimaszombati területi irodája és a Magyar Szövetség rimaszombati járási irodája.

Minden településen megtisztelte az ösztöndíjátadást jelenlétével az iskola igazgatója, a Magyar Szövetség párt képviselője, illetve a község polgármestere. A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki a programban résztvevő iskoláknak, a szülőknek, a támogatóknak és minden együttműködőnek.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »